Pamukta Fasulye Pamukta fasulye, ilkokul zamanlarında hepimiz pamukta fasulye yapmışızdır. Fen bilgisi dersinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla herkese pamukta fasulye deneye yaptırtılır. Pamukta fasulye, çocuklarla yapılan deneylerden en popüler olanıdır. Hemen hemen herkes çocukluğunda fasulye deneyi yapar. Pamukta fasulye, cansız gibi görünen bir cismin yani fasulyenin canlı bir yapıya dönüşmesini gözlemlemek amacıyla yapılır. Böylece çocuklar bitkilerin nasıl oluştuğunu, nasıl çimlendiğini aşama aşama gözlemler. Pamukta fasulye fen bilgisi ve biyoloji dersinin özeti gibi düşünülebilir. Ayrıca pamukta fasulye deneyi çocuğunuzun özgüvenini artırmanın ve başarma azmi aşılamanın basit bir yoludur diyebiliriz. Pamukta fasulye deneyini çocuğunuzun bizzat kendisi yapması gereklidir. Böylelikle çocuk tek başına bir şey başarmanın deneyimini de yaşamış olacaktır. Pamukta fasulye oldukça basit bir şekilde yapılmaktadır. Pamukta fasulye deneyinin hiçbir riski bulunmaz tam tersi çocuğunuz için çok faydalı olacaktır. Kolay bulunan ve ucuz malzemelerle, etrafı kirletmeden yapılır. Neredeyse hiçbir zorluğu ve masrafı yoktur. Pamukta fasulye deneyi yapımı oldukça heyecanlıdır. Çocuk günden güne değişen, çimlenen, büyüyen bir bitkiyi inceleyecektir. Fasulye tohumunun bir sonraki aşamada neye benzeyeceğini, ne kadar büyüyeceğini takip etmek, çocuk için eğlenceli ve heyecan verici olacaktır. Çocuk, hayatında ilk defa gördüğü bu manzarayı bir daha unutamayacaktır ve bu deneyle birlikte tohumun nasıl çimlendiğini gözlemlemiş olacaktır. Pamukta fasulye yapımı için malzemeler; - Birkaç adet fasulye tohumları
- Ekimi yapmak için kullanacağımız bir kap
- Biraz pamuk
- Bir miktarda su
Pamukta fasulye yapımı ve aşamaları; - Öncelikle kabınızın zeminini tamamen örtecek şekilde pamukla kaplayın.
- Pamuğu serdikten sonra üzerine fasulye tanelerini birbirine çok yakın olmayacak şekilde pamuk üzerine yerleştirin.
- Tohumların üzerlerini ince bir tabaka halinde pamuk ile kapatın. Çok ince olmasın çok kalın da olmasın. Eğer çok kalın bir pamukla kaplarsanız, çimlenmesi gecikir hatta çimlenme gerçekleşmez.
- Pamuk tabakası iyice ıslanıncaya kadar su döktün ve kabı iyi ışık alabilen bir yere bırakın. Böylece ekim işlemini tamamlamış olursunuz.
- Birkaç gün sonra fasulye tanelerinin üstlerini örten pamuğu kaldırıp baktığınızda belirgin bir değişiklik olmadığını göreceksiniz. Sadece fasulye taneleri su alıp şişmeye başlamış olacaktır.
- Yaklaşık 1 hafta sonra fasulye taneciklerinin köklenip tutunmak için yaklaşık 1 cm uzunluğunda bir uç salmış olduğunu göreceksiniz.
- Fasulye taneciğinin ilk ucundan çıkan pörçükler 1,5 hafta sonra iyice gelişmeye ve kök salmaya başlayacaktır.
- 2 hafta kadar sonra fasulye taneciklerinin uçlarının pamuktan dışarı çıkarak 2 cm kadar uzayıp, yapraklanmaya başlayacaktır.
- Yaklaşık 20 gün sonra falan fasulye tanecikleri, 2 cm kadar daha uzamış, tepesinde yapraklar açmaya başlamış ve gövdeden uç vermeye başlayacaktır. 5 cm lik bir fide oluştuğunu göreceksiniz.
- 3 hafta sonra fasulye fidelerinin yaprakları birbirinden ayrılarak açılmış olacaktır ve gövdeden çıkan gözler dallanıp uzamaya başlamış olacak. Fasulye fidenin boyu yaklaşık 12 cm kadar olacaktır.
- 4. haftanın bitiminde fasulye tanecikleri büyümeye devam eder, üst dallardan pörçük gibi küçücük dal parçasına benzer şeyler verecektir.
Eğer uygun bir ortamda, güneş ışığını iyi bir şekilde alabiliyorsa ve siz suyunu her gün belirli miktarda verirseniz, pamukta fasulye ortalama 4 hafta sonunda yeşerdiğini göreceksiniz. Eğer ışık almıyorsa veya oksijensiz bir ortamda bu işlemi yaparsanız çimlenme işlemi gerçekleşmez. Yada çok miktarda su verirseniz, fasulyeleriniz yeşermeden çürüyecektir. Bu nedenle her şeyi doğru şekilde yapmalısınız. Son Güncelleme : 30.10.2018 18:47:33 Pamukta Fasulye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 1 Yorum Yapılmış "Pamukta Fasulye" Oğlum ilkokul 3. Sınıfa gidiyor. Tabakta pamuk içerisinde fasulye yetiştirme ödevi vermişler. Bizde oğlumla beraber pamuk içerisine koyduk ve filizlendi, büyümeye de başladı ama pis kokmaya başladı. Kokunun gitmesi için yapabileceğimiz birşey var mı? Ümmiye . 30.09.2018 13:27:59 CEVAP YAZ |  | Kuru Fasulye Nasıl Islatılır | Kuru fasulye nasıl ıslatılır, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye, damaklarda güzel bir tat bırakmasıyla beraber tam bir besin deposudur. Erkeklerin kalbine giden yol mideden geçer sözünü, erkeklerin kalbine giden yolun kur... |  | Fasulye Çeşitleri | Fasulye Çeşitleri, Fasulye, vitaminli ve oldukça besleyici olduğu kadar hemen hemen her yerde yetişebildiği için birçok kişinin sofrasında yaz yada kış taze veya kuru şekilde bulunabilen oldukça lezzetli bir besindir. Fasulye hemen hemen birçok bölge... |  | Kuru Fasulye Çeşitleri | Kuru Fasulye çeşitleri, Fasulye; Baklagiller familyasında sayılan, phasolus cinsi, ana vatanı orta Amerika olan, toprağa tohum ekilerek ürün alınan, ılıman iklimi seven aşırı sıcak ve düşük ısılarda zarar gören çok narin, tek yıllık otsu bir bitki tü... |  | Patatesli Taze Fasulye | Patatesli taze fasulye, Sebze yemekleri yaz aylarının vazgeçilmezidir. Özellikle taze fasulye yaz aylarında olmazsa olmaz bir yemektir. Yaz aylarının sıcak günlerinde ağır ve etli yemekler yerine zeytinyağlı sebze yemekleri birçok kişinin tercihidir.... |  | Fasulye Yetiştiriciliği | Fasulye Yetiştiriciliği, Fasulye, baklagiller familyasında besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitkidir. Toprağa tohum ekilerek yetiştirilir.Toprak ve İklim Şartları: Fasulye, toprak istekleri bakımından seçici olmayan bir bi... |  | Konserve Kuru Fasulye | Konserve Kuru Fasulye; Kuru fasulye konservesi genellikle, öğrenci, çalışan ya da ev hanımı olan bütün herkesin kolay bir şekilde yapabileceği, pratik bir yemektir. Ansızın olan misafir baskınları için, konserve kuru fasulye yemeği çok çabuk bir şeki... |  | Fasulye Ekimi | Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm dünyada baklagil yetiştiriciliğinde fasulye % 35 lik bir orana sahiptir. Ülkemizde fasulye ek... |  | Meksika Fasulyesi | Meksika Fasulyesi, Meksika fasulyesi ülkemizde fazla bilinmemekle birlikte çok güçlü antioksidan içeren bir bitkidir. Meksika fasulyesi diğer fasulyelere kıyasla antioksidan içerdiği bilinmektedir. İçeriğindeki magnezyum oranının çok yüksek olması ne... |  | Kırmızı Fasulye | Kırmızı fasulye, baklagiller familyasına aittir ve genelde kırmızı renkte yetişir. Tıpkı böbrek şeklinde olan kırmızı fasulye, birçok vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahiptir. Et yemeyenler tarafından sıkça tüketilen kırmızı fasulyeni... |  | Islatmadan Kuru Fasulye | Islatmadan kuru fasulye : Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gazlı bir baklagil türüdür. Etli,etsiz,pastırmalı veya sucuklu olarak yapılan salçalı sulu bir yemektir. Lif ve besleyici değeri bakımından oldukça zengindir. Kuru fasulyey... |  | Güveçte Taze Fasulye | Güveçte taze fasulye: Fasulye, her mevsimde bolca tüketilen bir sebzedir. Kurusu ve tazesi her mevsimde bulunabilir. Yaz aylarının en hafif yemeklerinden biride taze fasulyedir. Diyet listelerinde de yer alan fasulye, sağlık açısından da oldukça zeng... |  | Fasulye Ağacı | Fasulye Ağacı, Bu ağaç türü, boğumlu bir gövde yapısına sahiptir. Fasulye ağacının boğumlu olan gövdesinde tüylü tüylü, aynı zamanda da yeşil renkte birleşik yapraklar bulunmaktadır. Bu ağacın yapraklarından çıkmakta olan çiçekler yer alır ve bu çiçe... | | | Kuru Fasulye Nasıl Islatılır | | Fasulye Çeşitleri | | Kuru Fasulye Çeşitleri | | Patatesli Taze Fasulye | | Fasulye Yetiştiriciliği | | Konserve Kuru Fasulye | | Fasulye Ekimi | | Meksika Fasulyesi | | Kırmızı Fasulye | | Islatmadan Kuru Fasulye | | Güveçte Taze Fasulye | | Fasulye Ağacı | | Tavuklu Taze Fasulye | | Fırında Taze Fasulye | | Fırında Kuru Fasulye | | İspir Fasulyesi | | Çalı Fasulyesi | | Pamukta Fasulye | | Soya Fasulyesi Yemeği | | Fasulye Unu | | Kemikli Etli Kuru Fasulye | | Kurutulmuş Yeşil Fasulye Kavurması | | Fasulye Tohumu | | Zeytinyağlı Taze Fasulye Kalori | | 1 Porsiyon Kuru Fasulye Kaç Kalori | | Kuru Fasulye Pilav | | Haşlanmış Fasulye | | Kuru Fasulye Tatlısı | | Kuru Fasulye Besin Değeri | | Çömlekte Kuru Fasulye | Popüler İçerik | Tavuklu Taze Fasulye Tavuklu taze fasulye, Fasulye kış aylarında daha çok sevilerek tüketilen besin değeri yüksek lezzetli besinlerdendir. İsteğe göre yeşil fasulye veya k... | Fırında Taze Fasulye Fırında Taze Fasulye, değişik yemekler yapmak isteyen ve sürekli aynı tarifi uygulamak istemeyen ev hanımlarının seveceği bir tariftir. Bu yöntemle ka... | Fırında Kuru Fasulye Fırında kuru fasulye, sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle büyük restoranlar genelde fırında yapmayı tercih eder. Çünkü bu şekilde çok daha ... | İspir Fasulyesi İspir Fasulyesi, Erzurum’un Karadeniz’e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erk... | Çalı Fasulyesi Çalı Fasulyesi, Yeşil yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar. Çalı şe... | Soya Fasulyesi Yemeği Soya Fasulyesi Yemeği, mucize bir bitki olan soya fasulyesi insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Soya fasulyesi bitkisini ilk önce Çinliler ke... | Fasulye Unu Fasulye unu, herkes tarafından bilinmeyen bir un çeşididir. Fasulye unu diğer unlardan daha kaliteli ve lezzetlidir. Fasulye hemen hemen her çeşit fas... | |