Soya Fasulyesi Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Soya Fasulyesi Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Soya fasulyesi tohumu, özellikle Çin, Kore gibi uzak doğu ülkelerinde yetiştirilen dört bin yıllık geçmişe uzanan o bölgede yaşayanların en önemli geçim kaynağıdır. Soya, dünyada en önemli yağ bitkisi olup üretimde 1. Sırayı almaktadır. Soya bitkisi zengin protein içeren amino asitler bulunması nedeniyle harika bitki olarak anılmaktadır. Ülkemizde genellikle hayvan beslemede vazgeçilmez yem olarak kullanılan soya üretimi yetmediği için ithal edilmektedir.


Soya fasulyesi tohumu yetiştirmek için şunlar gereklidir

  • Tarla sonbaharda sürülmelidir.
  • Şubat ayında kazağı çekilir.
  • Nisan ayında ekime hazır hale getirilir.
Soya fasulyesi tohumu üst üste aynı tarlaya ekilmemelidir. Çünkü hem verimi düşer hem de hastalık ve zararlılar çoğalır. Soya tohumu ekmeden önce tohumlar gölge bir yerde 100 kg tohuma 2 su bardağı su ya da şekerli su serpilerek iyice karıştırılıp nemlendirilir. Üzerine 500-700 gram bakteri serpilerek iyice karıştırıldıktan sonra ekime hazır hale gelir. Bir yıl önce soya yetiştirilmiş tarladan alınan toprakla, soya tohumu karıştırılıp aşılama yapılabilmektedir. Ülkemizde soya ekmek için en uygun zaman nisan sonu mayıs başıdır. İkinci ürün için soya en geç temmuz başına kadar ekilmelidir. Soya yetiştirme süresinde en az 2 defa sulanmalıdır. Soya ülkemize ilk kez 1930'lu yıllarda girmiş ve uzun yıllarca sadece Karedeniz bölgesinde tarımı yapılmıştır. Günümüzde ise en çok Çukurova bölgesinde yapılmaktadır. Soya yağı çıkarıldıktan sonra kalan unu çok besleyici olup proteince çok zengindir. Bu sebepten dolayı gıda sektöründe çok fazla kullanılmaktadır. Birçok hastalığa iyi geldiğinden dolayı insan hayatında önemli yeri olmaktadır. Özellikle kalp ve kanser hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.


Soya fasulyesi tohumu özellikleri nelerdir?

  • Soya tohumları yassı ya da yuvarlak şekillidir.
  • Tohum kabuğu rengi ise sayı veya kahverengidir.
  • Tohumun iriliği yetiştirme şartlarına göre değişmektedir.
  • Tanelerde protein oranı %45 oranıdır.
  • İnsan beslenmesi yanı sıra hayvan yemi olarak da çok fazla kullanılmaktadır.

Soya Fasulyesi Tohumu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır?

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır?

Yeşil Fasulye Nasıl Yapılır?

Yeşil Fasulye Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuru Fasulye Besin Değeri?

Kuru Fasulye Besin Değeri?

Kıymalı Yeşil Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yeşil Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Fasulye Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Fasulye Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Fasulye Kaç Kalori?

Kuru Fasulye Kaç Kalori?

Çalı Fasulyesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çalı Fasulyesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Fasulye Etli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Fasulye Etli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Fasulye Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Siyah Fasulye Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Fasulyenin Faydaları Nelerdir?

Fasulyenin Faydaları Nelerdir?

Yumurtalı Fasulye Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Fasulye Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Fasulye Kaç Kalori?

Taze Fasulye Kaç Kalori?

Fasulye Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Taze Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Taze Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6