Kıymalı Fasulye Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı fasulye yemeği, hem lezzetli hem de besleyici bir seçenektir. Kuru ve taze fasulyenin sağlığa faydalarıyla dolu bu tarif, protein ve lif açısından zengin bir öğün sunar. Doğal malzemelerle hazırlanan bu yemek, kışın sıcak bir seçenek olarak sofralarınızı süsleyecek.
Kıymalı Fasulye Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
08 Eylül 2024

Kıymalı Fasulye Yemeği


Kıymalı fasulye yemeği, yemeklerde et yerine kıyma kullanmayı tercih edenlerin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Fasulye, hem kuru hem de taze olarak Türk mutfağında oldukça değerli bir besin maddesidir. Ülkemizde özellikle kuru fasulye çok fazla tüketilmektedir. Sera üretiminin artmasıyla her mevsim satılan taze fasulyeyi, yaz mevsiminde kurutarak kışın daha sağlıklı bir şekilde de tüketebilirsiniz. Kışın kurutulan fasulyeyi haşlayarak sulu yemek yapabileceğiniz gibi, sebze ile kavurarak susuz yemek şeklinde de hazırlayabilirsiniz.

Fasulyenin Faydaları


Fasulye, içerdiği yüksek lif oranı ve protein ile besleyici bir besindir. Aynı zamanda vitamin ve mineral bakımından zengindir. Fasulyenin sağlığa olan faydaları şunlardır:

  • Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler.
  • Protein kaynağı olarak kas gelişimini destekler.
  • Vitamin ve mineral içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Antioksidan özellikleri sayesinde hücre yenilenmesini sağlar.

Kıymalı fasulye yemeğinin yapımını sizlerle paylaşmak istiyorum. Ben yemekleri çiğ malzeme ile yapmayı daha sağlıklı ve lezzetli buluyorum. Ayrıca bu şekilde hazırlamak bana daha kolay geliyor. Bu nedenle de sizinle kendi pişirdiğim usulde bir tarif paylaşıyorum. Bu tarifi yaz mevsimlerinde doğal köy fasulyesi ile yapmayı denerseniz yemeğiniz hem daha lezzetli olur hem de daha çabuk pişer. Aynı yemeği içerisinde kıyma yerine et kullanarak da yapmanız mümkündür.

Kıymalı Fasulye Yemeği İçin Gerekli Malzemeler


  • Yarım kilo taze fasulye
  • 200 gr dana kıyma
  • 1 adet patates
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet domates
  • 1 adet sivri biber
  • Yarım kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz
  • Yeteri kadar sıcak su

Kıymalı Fasulye Yemeği Nasıl Yapılır?

Kıymalı fasulye yemeğinin yapımı için öncelikle fasulyeleri ayıklayın ve bir parmak uzunluğunda kırın. Eğer fasulyeler kalın ya da kartlaşmış ise dikine dilimlemenizi tavsiye ederim. Patatesleri küp, kuru soğanı ise yemeklik şeklinde doğrayın. Yemek tenceresinin içerisine kıymayı dağıtarak koyun. Üzerine ise sırasıyla fasulye ve patatesleri yerleştirin. Biberleri ve domatesi doğrayın. Ben domatesi kabuklu doğuruyorum. Arzu ederseniz kabuğunu soyabilirsiniz. Yemek tenceresinin üzerine onları da yerleştirin. Sıcak su dışında kalan tüm malzemeleri de yemeğin üzerine koyun. Bu arada salçayı suda açmadan koymanız yeterli olacaktır. Yemeğin sıcaklığıyla salça kendisi eriyecektir. Artık yemeği ocağa koyabilirsiniz. Ocağı yarım ayarından daha kısığa getirin ve yemeğin kendi suyu ile iyice sararmasını bekleyin. Yemek saldığı suyu çekmeye başladığında üzerine yaklaşık 1 su bardağı kaynar su ilave edin. Eğer yemeğiniz sulu olsun isterseniz su miktarını artırabilirsiniz. Yemek yaklaşık 45 dakika içerisinde pişecektir. Etli fasulye yemeği piştiğinde biraz dinlendirerek sıcak olarak yanında pilav ya da ekmek ile servis edin. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Abdüşşekür 20 Eylül 2024 Cuma

Fasulye yemekleri benim için her zaman özel bir yere sahip. Kıymalı fasulye yemeği gibi çeşitleri denemek çok keyifli. Kuru fasulyeden taze fasulyeye kadar birçok farklı türü var. Sizce fasulye yemeği çeşitleri arasında en lezzetlisi hangisi?

Cevap yaz
soru
Bağış 20 Eylül 2024 Cuma

Kıymalı fasulye kavurması, benim en sevdiğim yemeklerden biri! Taze fasulyenin kıyma ile buluştuğu bu lezzetli tarif, hem besleyici hem de pratik. Özellikle kış aylarında sıcak bir tabak kıymalı fasulye kavurması, içimi ısıtıyor. Denemek isteyenlere tavsiye ederim; asla pişman olmazsınız!

Cevap yaz
soru
Kamer 20 Temmuz 2024 Cumartesi

Kıymalı fasulye yemeğini yaparken fasulyeleri bir parmak uzunluğunda kırarken zorlanıyorum ve bazıları kartlaşmış oluyor, bu durumda ne yapmamı tavsiye edersiniz? Ayrıca patatesleri küp doğramak yerine daha farklı bir şekilde doğrasam yemeğin lezzetini etkiler mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Kamer, fasulyeleri kırarken zorlanmanın sebebi muhtemelen fasulyelerin kartlaşmış olmasıdır. Bu tarz fasulyeler daha sert olur ve pişmesi de daha uzun sürer. Bu durumda taze ve ince fasulyeler tercih etmeni tavsiye ederim. Ayrıca fasulyeleri kırmakta zorlanıyorsan, bir bıçak yardımıyla kesebilirsin.

Patatesleri farklı şekilde doğraman yemeğin lezzetini etkilemez, fakat pişme süresini ve dokusunu etkileyebilir. Örneğin, patatesleri ince dilimler halinde kesmek daha hızlı pişmelerine neden olabilirken, büyük parçalar halinde kesmek daha uzun sürede pişmelerine neden olabilir. Bu nedenle, pişme süresini göz önünde bulundurarak doğrama şeklini seçebilirsin. Afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni