Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye çeşitleri, Fasulye; Baklagiller familyasında sayılan, phasolus cinsi, ana vatanı orta Amerika olan, toprağa tohum ekilerek ürün alınan, ılıman iklimi seven aşırı sıcak ve düşük ısılarda zarar gören çok narin, tek yıllık otsu bir bitki türüdür. Gövde yapısı boğumlu olan, tüylü ve yeşil renkli bileşik yapraklıdır. Yaprak köklerinin hemen yakınında salkımlar halinde çıkan kelebek biçimdeki çiçekler mor, pembe veya beyaz renklerdedir.
Dik çalı şeklinde ve sarmaşık özellikte iki türü bulunmaktadır. Sebzeleri düz, yuvarlak, yassı ya da kıvrımlı biçimde, boyları 5-15 santim arasında değişebilmektedir.

Kuru fasulye ise bitkinin sebzesi içindeki çekirdek tanelerinin kurutulması sonucu elde edilmektedir. Dünya genelinde 80'e yakın kuru fasulye çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde ise yetiştirilen bodur fasulye çeşitleri içinde Türk Standartlar Enstitüsü tarafından yapılan biçim, şekil, tip, yapı gibi özellikleri ve bunun yanında pazar durumu'da dahil dikkate alınmak kaydıyla araştırmalarında, kuru fasulye çeşidini 10 isme ayırmışlardır. Bunları Tombul, Horoz, Çalı, Selanik, Dermason Şeker, Battal, Bomba, Barbunya ve Sıra şeklinde adlandırılmışlardır. TSE uzmanları tarafından yapılan açıklamalar, fasulyenin başta fiziksel özellikleri olmak üzere birçok özellik açısından birbirinden farklı niteliklere sahip olduğunu belirterek son yıllarda kuru fasulye çeşitlerinin yerli üretimi yetersiz olduğundan. Polonya, Arjantin, Kırgızistan, Ukrayna ve İran gibi ülkelerden ithalat yapılarak iç piyasaya sürüldüğünü ve bunlar üzerinden de tohum araştırması yaptıklarını açıklamışlardır.

Kuru Fasulye çeşitleri


Tombul; bu çeşide giren kuru fasulyelerBeyaz renkte olup, oval şekilli genelde taneleri küçük olmaktadır.

Çalı; Beyaz renkte, taneleri tombul kuru fasulyeye göre biraz daha büyük fiziki yapısı böbrek biçimindedir.

Horoz; bu çeşide giren kuru fasulyeler uzunca silindirik şekilli, beyaz renkte ve genellikle orta büyüklükte tanelidir.

Selanik; bu tip kuru fasulyeler ise beyaz renkte, taneleri yassı biçimde, büyük taneli olan, uç kısımları yuvarlaktır.

Dermason; Dolgunca yassı olan bu kuru fasulye çeşidi, beyaz renkte, çok iri taneleri olan, bir ucu yuvarlak diğer uçları yuvarlak yapıdadır.

Şeker; Taneleri iri, beyaz renkte, fiziki şekli yuvarlıktır.

Battal; Fiziki yapısı böbrek şekline benzeyen bu kuru fasulye çeşidi beyaz renkte olup ovalimsi yassı biçimde ve büyük tanelidir.

Bomba; Beyaz renkte, taneleri çok iri (Battal), fiziki yapısı ovalimsi şişkin biçimindedir.

Barbunya; Bej rengindeki zemin üzerine kırmızı çizgili veya Alacalı, benekli renkte, taneleri iri, fiziki şekli yuvarlağa yakın oval biçimdedir.

Sıra; Taneleri küçük, beyaz renkte olup, fiziki yapısı yassı şeklinde bir uçları düz diğer ucu yuvarlak biçimdedir.
19.01.2024 04:21:56
Kuru Fasulye Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kuru Fasulye Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kuru Fasulye Çeşitleri"
Geçen gün lokantada yediğim kuru fasulyenin tadına doyamadım. Ben de evde kuru fasulye yapmaya karar verdim. Herzamanki gibi yemeğimi yaptım ancak lokantada yediğim kuru fasulyenin yanından bile geçmiyordu. Lokantaya uğrayıp acaba fasulyenin bu lezzet sırını sordum bana dermason fasulye kullandıklarını söylediler. İlk defa duydum. Acaba kaç çeşit kuru fasulye vardır.
Özlem . 04.11.2018 21:09:21

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır

Kuru fasulye nasıl ıslatılır, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye, damaklarda güzel bir tat bırakmasıyla beraber tam bir besin dep...
Devamını Oku

Fasulye Çeşitleri

Fasulye Çeşitleri, Fasulye, vitaminli ve oldukça besleyici olduğu kadar hemen hemen her yerde yetişebildiği için birçok kişinin sofrasında yaz ya da kış taze...
Devamını Oku

Patatesli Taze Fasulye

Patatesli taze fasulye, Sebze yemekleri yaz aylarının vazgeçilmezidir. Özellikle taze fasulye yaz aylarında olmazsa olmaz bir yemektir. Yaz aylarının sıcak g...
Devamını Oku

Fasulye Yetiştiriciliği

Fasulye Yetiştiriciliği, Fasulye, baklagiller familyasında besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitkidir. Toprağa tohum ekilerek yet...
Devamını Oku

Konserve Kuru Fasulye

Konserve Kuru Fasulye; Kuru fasulye konservesi genellikle, öğrenci, çalışan ya da ev hanımı olan bütün herkesin kolay bir şekilde yapabileceği, pratik bir ye...
Devamını Oku

Fasulye Ekimi

Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm ...
Devamını Oku

Meksika Fasulyesi

Meksika Fasulyesi, Meksika fasulyesi ülkemizde fazla bilinmemekle birlikte çok güçlü antioksidan içeren bir bitkidir. Meksika fasulyesi diğer fasulyelere kıy...
Devamını Oku

Kırmızı Fasulye

Kırmızı fasulye, baklagiller familyasına aittir ve genelde kırmızı renkte yetişir. Tıpkı böbrek şeklinde olan kırmızı fasulye, birçok vitamin ve mineral...
Devamını Oku

Islatmadan Kuru Fasulye

Islatmadan kuru fasulye: Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gazlı bir baklagil türüdür. Etli, etsiz, pastırmalı veya sucuklu olarak yapılan ...
Devamını Oku

Güveçte Taze Fasulye

Güveçte taze fasulye: Fasulye, her mevsimde bolca tüketilen bir sebzedir. Kurusu ve tazesi her mevsimde bulunabilir. Yaz aylarının en hafif yemeklerinden bir...
Devamını Oku

Fasulye Ağacı

Fasulye Ağacı, bu ağaç türü, boğumlu bir gövde yapısına sahiptir. Fasulye ağacının boğumlu olan gövdesinde tüylü tüylü, aynı zamanda da yeşil renkte birleşik...
Devamını Oku

Tavuklu Taze Fasulye

Tavuklu taze fasulye, Fasulye kış aylarında daha çok sevilerek tüketilen besin değeri yüksek lezzetli besinlerdendir. İsteğe göre yeşil fasulye veya kuru fas...
Devamını Oku

Fırında Taze Fasulye

Fırında Taze Fasulye, değişik yemekler yapmak isteyen ve sürekli aynı tarifi uygulamak istemeyen ev hanımlarının seveceği bir tariftir. Bu yöntemle karameliz...
Devamını Oku

Fırında Kuru Fasulye

Fırında kuru fasulye, sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle büyük restoranlar genelde fırında yapmayı tercih eder. Çünkü bu şekilde çok daha iyi piş...
Devamını Oku

İspir Fasulyesi

İspir Fasulyesi, Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erken pişm...
Devamını Oku

Çalı Fasulyesi

Çalı Fasulyesi, Yeşil yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar. Çalı şeklinde ya...
Devamını Oku

Pamukta Fasulye

Pamukta fasulye, ilkokul zamanlarında hepimiz pamukta fasulye yapmışızdır. Fen bilgisi dersinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla her...
Devamını Oku

Soya Fasulyesi Yemeği

Soya Fasulyesi Yemeği, mucize bir bitki olan soya fasulyesi insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Soya fasulyesi bitkisini ilk önce Çinliler keşfetmiş...
Devamını Oku

Fasulye Unu

Fasulye unu, herkes tarafından bilinmeyen bir un çeşididir. Fasulye unu diğer unlardan daha kaliteli ve lezzetlidir. Fasulye hemen hemen her çeşit fasulye tü...
Devamını Oku

Kemikli Etli Kuru Fasulye

Kemikli Etli Kuru Fasulye, çoğunlukla hemen hemen her evde sonbahar ve kış aylarında kuru fasulye pişer. Hem sağlıklı hem ekonomiktir ve her kişinin kendine ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Patatesli Taze Fasulye
Fasulye Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024