Kırmızı Fasulye

Kırmızı fasulye, baklagiller familyasına aittir ve genelde kırmızı renkte yetişir. Tıpkı böbrek şeklinde olan kırmızı fasulye, birçok vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahiptir. Et yemeyenler tarafından sıkça tüketilen kırmızı fasulyenin besleyici özelliği de oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra antioksidanlar bakımından güçlü bir özelliğe sahiptir.
Kırmızı fasulye içeriği sayesinde sağlık için geniş bir yelpazede fayda sağlamaktadır. Kan şekeri, kalp sağlığı, bağışıklık sistemi gibi pek çok alanda hizmet vermektedir. Bu nedenle de çocuk ve yetişkinlerin mutlaka beslenme listesinde yer verilmelidir.

Kırmızı fasulyenin faydaları nelerdir?

  • Antioksidan içeriği sayesinde kansere karşı vücudu koruyucu etkisi vardır. Sindirim sistemini kanserojen maddelerden ve serbest radikallerden koruyucu özelliği vardır. İçeriğinde yer alan K vitamini stres hücrelerini korur ve sindirim sistemi organlarının kansere yakalanma riskini azaltır.
  • K vitamini içeriği aynı zamanda beyin ve sinir sistemi içinde faydalıdır. Kırmızı fasulye bilişsel ve beyin fonksiyonlarının işlevsel bir şekilde çalışmasını sağlar. Fasulye bu sistemlerin gerek duyduğu tiamini karşılayıcı özelliğe sahiptir.
  • Kırmızı fasulye kan şekerini düzenler. Kan şekerinin düşmesine yardımcı olan protein bakımından zengin içeriğe sahiptir.
  • Özellikle kırmızı barbunya fasulye sahip olduğu lif sayesinde kolesterolün düşmesini sağlar. İçeriğinde yer alan folat kalp ritmini kontrol etmeye yardımcı olarak, kalp krizi ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Vücuda enerji sağlar. İçinde bulunan demir metabolizma ve enerji üretimine destek olur. Manganez bakımından da zengin içeriğe sahip olan kırmızı fasulye vücudun gerek duyduğu enerjiyi karşılar.
  • Kırmızı fasulye adeta protein kaynağıdır. Et ve süt ürünlerine bu özelliğiyle rakip olabilecek bir besin maddesidir.
  • Kalsiyum ve manganez içeriği kemik sağlığını olumlu yönde etkiler. Kemikleri kemik erimesi başta olmak üzere birçok kemik hastalığına karşı koruyarak güçlendirir. Kalça kırığı ve kemik kırığı riskini minimuma indirir.
  • Kırmızı fasulye cilt sağlığı içinde oldukça faydalıdır. İçeriğinde cilt sağlığı için faydalı olan yağlı asitler, lipitler barındırır. Bu maddeler cildin daha parlak ve sağlıklı kalmasını sağlar.
  • Kırmızı fasulye hücre ölümünü engeller. Bu özelliği antioksidan etkisi sayesinde gerçekleşmektedir.
  • Kan şekerini düzenlemek amacıyla kırmızı fasulye beslenme listesine mutlaka eklenmelidir. Kan şekerini düzenleyici etkisinin yanı sıra kilo vermeye de yardımcı olur.
  • Bazı kaynaklara göre kırmızı fasulyenin migren ağrılarına karşı iyi geldiği bilinmektedir. Yüksek kan basıncını düzenleyerek baş ağrısını geçirici etkisi vardır.
  • İçeriğinde bulunan B6 ve mineraller sayesinde doku gelişimine katkıda bulunur.
  • Bağırsakların sağlıklı ve aktif çalışmasını sağlar. Bağırsak sendromu hastalığına karşı iyileştirici özelliği bulunur.
  • Kırmızı fasulyede bulunan çinko göz sağlığını korur. Göz hastalıklarına yakalanma olasılığını azaltır.
  • Akne gibi cilt problemlerine karşı iyi gelir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Astım hastalığına karşı iyi gelir.
  • İçinde bulunan demir, çinko, bakır ve magnezyum sayesinde saç sağlığını korur. Aynı zamanda tırnak sağlığı içinde faydalıdır.
  • Çocukların gelişimine katkıda bulunmak için düzenli kırmızı fasulye tüketimi önemlidir.

Kırmızı fasulyenin zararları nelerdir?

  • Sağlık için geniş bir yelpazede kullanılabilen ve adeta bir reçete olan kırmızı fasulye, kişinin genel durumuna bağlı olarak bazı yan etkilerde bulunabilir. Çok ciddi bir yan etkisi olmasa da yaşanabilecek yan etkiler şu şekilde sıralanabilir;
  • Kırmızı fasulyeyi aşırı derecede tüketmek hazımsızlık, gaz ve şişkinlik hissine ve dolayısıyla göğüs ağrısına yol açabilir.
  • Haşlanarak tüketilmesi gereken kırmızı fasulye çiğ tüketildiğinde zehirleyici etki yaratabilir.
21.01.2024 18:50:01
Kırmızı Fasulye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kırmızı Fasulye Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kırmızı Fasulye"
Geçen gün gitmiş olduğun bir aktar daha kırmızı fasulye gördüm. Çok faydalı bir baklagil olduğunu öğrendim. Acaba kırmızı fasulyenin faydaları nelerdir? Kırmızı fasulyenin zararları var mıdır? Bu konuda değerli yorumlarınızı bekliyorum.
Elisa . 03.10.2018 12:21:56

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır

Kuru fasulye nasıl ıslatılır, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye, damaklarda güzel bir tat bırakmasıyla beraber tam bir besin dep...
Devamını Oku

Fasulye Çeşitleri

Fasulye Çeşitleri, Fasulye, vitaminli ve oldukça besleyici olduğu kadar hemen hemen her yerde yetişebildiği için birçok kişinin sofrasında yaz ya da kış taze...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye çeşitleri, Fasulye; Baklagiller familyasında sayılan, phasolus cinsi, ana vatanı orta Amerika olan, toprağa tohum ekilerek ürün alınan, ılı...
Devamını Oku

Patatesli Taze Fasulye

Patatesli taze fasulye, Sebze yemekleri yaz aylarının vazgeçilmezidir. Özellikle taze fasulye yaz aylarında olmazsa olmaz bir yemektir. Yaz aylarının sıcak g...
Devamını Oku

Fasulye Yetiştiriciliği

Fasulye Yetiştiriciliği, Fasulye, baklagiller familyasında besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitkidir. Toprağa tohum ekilerek yet...
Devamını Oku

Konserve Kuru Fasulye

Konserve Kuru Fasulye; Kuru fasulye konservesi genellikle, öğrenci, çalışan ya da ev hanımı olan bütün herkesin kolay bir şekilde yapabileceği, pratik bir ye...
Devamını Oku

Fasulye Ekimi

Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm ...
Devamını Oku

Meksika Fasulyesi

Meksika Fasulyesi, Meksika fasulyesi ülkemizde fazla bilinmemekle birlikte çok güçlü antioksidan içeren bir bitkidir. Meksika fasulyesi diğer fasulyelere kıy...
Devamını Oku

Islatmadan Kuru Fasulye

Islatmadan kuru fasulye: Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gazlı bir baklagil türüdür. Etli, etsiz, pastırmalı veya sucuklu olarak yapılan ...
Devamını Oku

Güveçte Taze Fasulye

Güveçte taze fasulye: Fasulye, her mevsimde bolca tüketilen bir sebzedir. Kurusu ve tazesi her mevsimde bulunabilir. Yaz aylarının en hafif yemeklerinden bir...
Devamını Oku

Fasulye Ağacı

Fasulye Ağacı, bu ağaç türü, boğumlu bir gövde yapısına sahiptir. Fasulye ağacının boğumlu olan gövdesinde tüylü tüylü, aynı zamanda da yeşil renkte birleşik...
Devamını Oku

Tavuklu Taze Fasulye

Tavuklu taze fasulye, Fasulye kış aylarında daha çok sevilerek tüketilen besin değeri yüksek lezzetli besinlerdendir. İsteğe göre yeşil fasulye veya kuru fas...
Devamını Oku

Fırında Taze Fasulye

Fırında Taze Fasulye, değişik yemekler yapmak isteyen ve sürekli aynı tarifi uygulamak istemeyen ev hanımlarının seveceği bir tariftir. Bu yöntemle karameliz...
Devamını Oku

Fırında Kuru Fasulye

Fırında kuru fasulye, sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle büyük restoranlar genelde fırında yapmayı tercih eder. Çünkü bu şekilde çok daha iyi piş...
Devamını Oku

İspir Fasulyesi

İspir Fasulyesi, Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erken pişm...
Devamını Oku

Çalı Fasulyesi

Çalı Fasulyesi, Yeşil yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar. Çalı şeklinde ya...
Devamını Oku

Pamukta Fasulye

Pamukta fasulye, ilkokul zamanlarında hepimiz pamukta fasulye yapmışızdır. Fen bilgisi dersinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla her...
Devamını Oku

Soya Fasulyesi Yemeği

Soya Fasulyesi Yemeği, mucize bir bitki olan soya fasulyesi insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Soya fasulyesi bitkisini ilk önce Çinliler keşfetmiş...
Devamını Oku

Fasulye Unu

Fasulye unu, herkes tarafından bilinmeyen bir un çeşididir. Fasulye unu diğer unlardan daha kaliteli ve lezzetlidir. Fasulye hemen hemen her çeşit fasulye tü...
Devamını Oku

Kemikli Etli Kuru Fasulye

Kemikli Etli Kuru Fasulye, çoğunlukla hemen hemen her evde sonbahar ve kış aylarında kuru fasulye pişer. Hem sağlıklı hem ekonomiktir ve her kişinin kendine ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Patatesli Taze Fasulye
Fasulye Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024