İspir Fasulyesi

İspir Fasulyesi, Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıdır.

Tarla ekimine Mayıs ayında başlanır ve Haziran ayında çapası yapılır. Çapası yapılan tarlanın her tarafına hayvan gübresi dağıtılır.
Çapa yapıldıktan sonra tarlaya fasulye sırıkları dikilir. Haftada en az bir kez olmak üzere her hafta düzenli olarak sulama yapılması gerekir. Mahsulden iyi verim alınabilmesi için çiçek zamanı tarla daha sık sulanmalıdır. Aynı tarla üzerinde en fazla 2 yıl fasulye ekilebilir. Tarla 2 yıldan sonra 1 yıl nadasa bırakılmalıdır ya da fasulye dışında başka bir ürün ekilmelidir. İspir fasulyesinin yıllık üretim miktarı ortalama 300 ile 500 ton arasında değişir. 1 dekardan yaklaşık olarak 100 kilo ürün elde edilir.

İspir fasulyesi yüksek kesimlerde ve dağlık arazilerde yetiştirilir. Engebeli arazi sebebiyle makineli tarımdan faydalanılamamaktadır. Hasat toplaması elle yapıldığı için üretim zor şartlar altında gerçekleşir. Fasulyeler tarladan toplandıktan sonra el yardımıyla tek tek ayıklanır ve kurumaya bırakılır. Fasulyeler kuruduktan sonra tanelerinden ayrılması işlemine geçilir. Fasulyeler ayak ile çiğnenir. Rüzgârlı havada bırakılarak tanelerin ayrılması sağlanır. Ayrılma işleminden sonra elek yardımıyla elenir. Son işlem olarak içerisinde bulunan yabancı maddeler ve küçük taneli fasulyeler ayıklanır.
Böylece ispir fasulyesi satışa hazırdır. Bunlardan dolayı ispir fasulyenin satış fiyatı diğer fasulyelere göre daha yüksektir. Mevsim koşullarına göre hasat zamanı değişkenlik gösterir. Normal mevsim şartlarında hasat zamanı eylül sonu ve ekim başı gibi başlar.

İspir fasulyesinin besin değerleri ve faydaları nelerdir?


İspir fasulyenin besin değerleri çok yüksektir. 100 gram ispir fasulyesinde ortalama olarak 24 gram protein, 330 kalori, 1,5 gram yağ 20,2 karbonhidrat bulunur. Ayrıca içeriğinde fosfor, kalsiyum, demir, potasyum ve B1, B2, B3 ve E vitaminleri de bulunur. İspir fasulyesinin.

Sağlığa da birçok yararları bulunur. İçeriğinde yüksek potasyum sayesinde düzenli olarak tüketiminde yüksek tansiyonu düşürür. Aynı zamanda kandaki kötü kolesterol düzeyini de önemli ölçüde düşürür. İspir fasulyesinin vücuttaki kan şekeri düzeyini kontrol altına alma özelliği de vardır. O nedenle şeker hastaları da rahatlıkla tüketebilir. Zengin lif içeriği sayesinde kalın bağırsak ve hemoroit sorunları yaşayan kişilerin özellikle tüketmesi gereken besinler arasındadır. Kullanılması tavsiye edilir.
23.01.2024 03:28:52
İspir Fasulyesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

İspir Fasulyesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "İspir Fasulyesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır

Kuru fasulye nasıl ıslatılır, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye, damaklarda güzel bir tat bırakmasıyla beraber tam bir besin dep...
Devamını Oku

Fasulye Çeşitleri

Fasulye Çeşitleri, Fasulye, vitaminli ve oldukça besleyici olduğu kadar hemen hemen her yerde yetişebildiği için birçok kişinin sofrasında yaz ya da kış taze...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye çeşitleri, Fasulye; Baklagiller familyasında sayılan, phasolus cinsi, ana vatanı orta Amerika olan, toprağa tohum ekilerek ürün alınan, ılı...
Devamını Oku

Patatesli Taze Fasulye

Patatesli taze fasulye, Sebze yemekleri yaz aylarının vazgeçilmezidir. Özellikle taze fasulye yaz aylarında olmazsa olmaz bir yemektir. Yaz aylarının sıcak g...
Devamını Oku

Fasulye Yetiştiriciliği

Fasulye Yetiştiriciliği, Fasulye, baklagiller familyasında besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitkidir. Toprağa tohum ekilerek yet...
Devamını Oku

Konserve Kuru Fasulye

Konserve Kuru Fasulye; Kuru fasulye konservesi genellikle, öğrenci, çalışan ya da ev hanımı olan bütün herkesin kolay bir şekilde yapabileceği, pratik bir ye...
Devamını Oku

Fasulye Ekimi

Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm ...
Devamını Oku

Meksika Fasulyesi

Meksika Fasulyesi, Meksika fasulyesi ülkemizde fazla bilinmemekle birlikte çok güçlü antioksidan içeren bir bitkidir. Meksika fasulyesi diğer fasulyelere kıy...
Devamını Oku

Kırmızı Fasulye

Kırmızı fasulye, baklagiller familyasına aittir ve genelde kırmızı renkte yetişir. Tıpkı böbrek şeklinde olan kırmızı fasulye, birçok vitamin ve mineral...
Devamını Oku

Islatmadan Kuru Fasulye

Islatmadan kuru fasulye: Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gazlı bir baklagil türüdür. Etli, etsiz, pastırmalı veya sucuklu olarak yapılan ...
Devamını Oku

Güveçte Taze Fasulye

Güveçte taze fasulye: Fasulye, her mevsimde bolca tüketilen bir sebzedir. Kurusu ve tazesi her mevsimde bulunabilir. Yaz aylarının en hafif yemeklerinden bir...
Devamını Oku

Fasulye Ağacı

Fasulye Ağacı, bu ağaç türü, boğumlu bir gövde yapısına sahiptir. Fasulye ağacının boğumlu olan gövdesinde tüylü tüylü, aynı zamanda da yeşil renkte birleşik...
Devamını Oku

Tavuklu Taze Fasulye

Tavuklu taze fasulye, Fasulye kış aylarında daha çok sevilerek tüketilen besin değeri yüksek lezzetli besinlerdendir. İsteğe göre yeşil fasulye veya kuru fas...
Devamını Oku

Fırında Taze Fasulye

Fırında Taze Fasulye, değişik yemekler yapmak isteyen ve sürekli aynı tarifi uygulamak istemeyen ev hanımlarının seveceği bir tariftir. Bu yöntemle karameliz...
Devamını Oku

Fırında Kuru Fasulye

Fırında kuru fasulye, sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle büyük restoranlar genelde fırında yapmayı tercih eder. Çünkü bu şekilde çok daha iyi piş...
Devamını Oku

Çalı Fasulyesi

Çalı Fasulyesi, Yeşil yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar. Çalı şeklinde ya...
Devamını Oku

Pamukta Fasulye

Pamukta fasulye, ilkokul zamanlarında hepimiz pamukta fasulye yapmışızdır. Fen bilgisi dersinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla her...
Devamını Oku

Soya Fasulyesi Yemeği

Soya Fasulyesi Yemeği, mucize bir bitki olan soya fasulyesi insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Soya fasulyesi bitkisini ilk önce Çinliler keşfetmiş...
Devamını Oku

Fasulye Unu

Fasulye unu, herkes tarafından bilinmeyen bir un çeşididir. Fasulye unu diğer unlardan daha kaliteli ve lezzetlidir. Fasulye hemen hemen her çeşit fasulye tü...
Devamını Oku

Kemikli Etli Kuru Fasulye

Kemikli Etli Kuru Fasulye, çoğunlukla hemen hemen her evde sonbahar ve kış aylarında kuru fasulye pişer. Hem sağlıklı hem ekonomiktir ve her kişinin kendine ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Patatesli Taze Fasulye
Fasulye Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024