Çalı Fasulyesi

Çalı Fasulyesi, Yeşil yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar. Çalı şeklinde ya da sarmaşık bir şekilde büyüyebilir. Çalı fasulyeleri düz, yuvarlak ya da kıvrık şeklinde yetişebilir ve uzunlukları yaklaşık olarak 5 ile 15 santim arasında değişebilir. Çoğunlukla yeşil renkte olan çalı fasulyesi soğuğa oldukça dayanıklıdır ve hemen hemen her çeşit toprakta yetişebilir.
Dünyanın her yerinde oldukça fazla tüketilen, ülkemizde ve birçok ülkede tarımı yapılan bir sebzedir.

Çalı fasulyesinin yaklaşık 80 adet çeşidi bulunmaktadır ve tohumdan yetişen bir bitkidir. Sağlığa birçok faydası olan çalı fasulyesi, taze olarak ya da tohumların çıkarılarak tüketilebilir. Kurutulmuş halinin ise barbunya, şeker, börülce gibi çeşitleri vardır.

Çalı fasulyesinin sağlığa faydaları nelerdir?

  • Çalı fasulyesi kanda bulunan kötü kolesterol seviyesini büyük bir oranda düşürür.
  • Yüksek miktarda potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürür.
  • Lif açısından oldukça zengin bir bitki olmasından ötürü sindirim sistemini düzenler ve hemoroit rahatsızlığı yaşayan kişilere oldukça faydası bulunur.
  • Çalı fasulyesinin içerisinde demir miktarının yüksek olması nedeniyle kansızlık sorunu olanlara iyi gelir ve hamilelik dönemindeki folik asit ihtiyacını giderir.
  • Kan şekerini ve insülin düzeyini dengeler ve şeker hastalığına iyi gelir.
  • İçerdiği antioksidan sayesinde kansere yakalanma riskini azaltır ve kadınlarda meme kanseri riskini azaltır.

Çalı fasulyesi besin değeri


Yaklaşık 100 gram çalı fasulyesi;
Ortalama olarak 25-103 kalori, 0 kolesterol, 0,2 gram yağ, 0,6-2,5 mgr demir, 1,6-8,4 gr protein, 4 mgr sodyum, 1 mgr çinko, 37 mgr fosfor, 1-6,7 gram lif, 37-50 mgr kalsiyum, 0,07 mgr B1 vitamini, 42 mcgr folik asit, 12 mgr C vitamini içerir.

Aynı zamanda göz sağlığına oldukça faydalı, vücut direncini de artıran çalı fasulyesi müthiş lezzetli olan bir sebzedir.

Çalı fasulyesinin pişmesi biraz uzun sürebilir. Ancak bildiğimiz taze fasulyeden çok ama çok daha lezzetli olan bir sebzedir. Özellikle de zeytinyağı ile pişirildiğinde bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez bir yemeği haline gelir ve Türk mutfağının vazgeçilmez sebzelerindendir. Özellikle de kilo problemi olan kişiler, çalı fasulyesini kalorisi oldukça düşük bir sebze olması nedeniyle tercih etmelidir.
23.01.2024 04:16:45
Çalı Fasulyesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çalı Fasulyesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Çalı Fasulyesi"
Merhaba çalı fasülyesini çok severim çok da yararlı diye biliyorum bu sen konserve yapmak istiyorum. Ancak besin değerini aynı şekilde korur mu?
Hicran . 31.10.2018 13:21:50

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır

Kuru fasulye nasıl ıslatılır, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye, damaklarda güzel bir tat bırakmasıyla beraber tam bir besin dep...
Devamını Oku

Fasulye Çeşitleri

Fasulye Çeşitleri, Fasulye, vitaminli ve oldukça besleyici olduğu kadar hemen hemen her yerde yetişebildiği için birçok kişinin sofrasında yaz ya da kış taze...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye çeşitleri, Fasulye; Baklagiller familyasında sayılan, phasolus cinsi, ana vatanı orta Amerika olan, toprağa tohum ekilerek ürün alınan, ılı...
Devamını Oku

Patatesli Taze Fasulye

Patatesli taze fasulye, Sebze yemekleri yaz aylarının vazgeçilmezidir. Özellikle taze fasulye yaz aylarında olmazsa olmaz bir yemektir. Yaz aylarının sıcak g...
Devamını Oku

Fasulye Yetiştiriciliği

Fasulye Yetiştiriciliği, Fasulye, baklagiller familyasında besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitkidir. Toprağa tohum ekilerek yet...
Devamını Oku

Konserve Kuru Fasulye

Konserve Kuru Fasulye; Kuru fasulye konservesi genellikle, öğrenci, çalışan ya da ev hanımı olan bütün herkesin kolay bir şekilde yapabileceği, pratik bir ye...
Devamını Oku

Fasulye Ekimi

Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm ...
Devamını Oku

Meksika Fasulyesi

Meksika Fasulyesi, Meksika fasulyesi ülkemizde fazla bilinmemekle birlikte çok güçlü antioksidan içeren bir bitkidir. Meksika fasulyesi diğer fasulyelere kıy...
Devamını Oku

Kırmızı Fasulye

Kırmızı fasulye, baklagiller familyasına aittir ve genelde kırmızı renkte yetişir. Tıpkı böbrek şeklinde olan kırmızı fasulye, birçok vitamin ve mineral...
Devamını Oku

Islatmadan Kuru Fasulye

Islatmadan kuru fasulye: Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gazlı bir baklagil türüdür. Etli, etsiz, pastırmalı veya sucuklu olarak yapılan ...
Devamını Oku

Güveçte Taze Fasulye

Güveçte taze fasulye: Fasulye, her mevsimde bolca tüketilen bir sebzedir. Kurusu ve tazesi her mevsimde bulunabilir. Yaz aylarının en hafif yemeklerinden bir...
Devamını Oku

Fasulye Ağacı

Fasulye Ağacı, bu ağaç türü, boğumlu bir gövde yapısına sahiptir. Fasulye ağacının boğumlu olan gövdesinde tüylü tüylü, aynı zamanda da yeşil renkte birleşik...
Devamını Oku

Tavuklu Taze Fasulye

Tavuklu taze fasulye, Fasulye kış aylarında daha çok sevilerek tüketilen besin değeri yüksek lezzetli besinlerdendir. İsteğe göre yeşil fasulye veya kuru fas...
Devamını Oku

Fırında Taze Fasulye

Fırında Taze Fasulye, değişik yemekler yapmak isteyen ve sürekli aynı tarifi uygulamak istemeyen ev hanımlarının seveceği bir tariftir. Bu yöntemle karameliz...
Devamını Oku

Fırında Kuru Fasulye

Fırında kuru fasulye, sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle büyük restoranlar genelde fırında yapmayı tercih eder. Çünkü bu şekilde çok daha iyi piş...
Devamını Oku

İspir Fasulyesi

İspir Fasulyesi, Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erken pişm...
Devamını Oku

Pamukta Fasulye

Pamukta fasulye, ilkokul zamanlarında hepimiz pamukta fasulye yapmışızdır. Fen bilgisi dersinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla her...
Devamını Oku

Soya Fasulyesi Yemeği

Soya Fasulyesi Yemeği, mucize bir bitki olan soya fasulyesi insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Soya fasulyesi bitkisini ilk önce Çinliler keşfetmiş...
Devamını Oku

Fasulye Unu

Fasulye unu, herkes tarafından bilinmeyen bir un çeşididir. Fasulye unu diğer unlardan daha kaliteli ve lezzetlidir. Fasulye hemen hemen her çeşit fasulye tü...
Devamını Oku

Kemikli Etli Kuru Fasulye

Kemikli Etli Kuru Fasulye, çoğunlukla hemen hemen her evde sonbahar ve kış aylarında kuru fasulye pişer. Hem sağlıklı hem ekonomiktir ve her kişinin kendine ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Patatesli Taze Fasulye
Fasulye Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024