Zeytinyağlı Kuru Fasulye

Zeytinyağlı Kuru Fasulye, özellikle yaz aylarının vazgeçilmez yemeklerinin başında gelen bu lezzetli yiyecek aynı zamanda zeytinyağı kullanılarak yapılması bakımından hem lezzeti bakımından ve hem de sağlık açısından oldukça yararlıdır. Bunun yanı sıra kuru fasulyenin bilinen birçok yararıyla birlikte Türk mutfağının vazgeçilmez yiyeceklerinin başında gelmesi de onu önemli bir konuma sahip yapmaktadır.
Ev hanımlarının sıklıkla yaptıkları bu yemeğin yararları ve tarifi aşağıda verilmiştir. Tarifine geçmeden önce kısaca fasulyenin faydalarından bahsedelim.

Anorganik tuzlar ve protein açısından oldukça zengin olan kuru fasulye aynı zamanda kalp krizini önleyici etkisiyle birlikte kemik yapısının daha da güçlenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Kabızlığı ve şişkinlik durumunu ortadan kaldırır. Fasulye leptin adı verilen hormonun salınımını kolaylaştırır. Bu hormonun vücutta salgılanması da bireyde tokluk hissi yaratır ve iştahı uzun bir süre bastırmada yardımcı olur. Bağırsakları çalıştırmada yardımcı olur. Karaciğer yetmezliğine iyi gelir. Böbrek taşları düşürmede yardımcı olur.

Zeytinyağlı Kuru Fasulyenin Yapılışı için gerekli olan Malzemeleri

  • 2 bardak kadar kuru fasulye
  • 1 çay bardağı miktarı zeytinyağı
  • 1 tane havuç
  • 2 tane soğan
  • 3-4 dişe yakın sarımsak
  • 1 adet kırmızıbiber
  • 1/2 kaşık kadar domates salçası
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çorba kaşığı kadar toz şeker
  • Tuz

Zeytinyağlı Kuru Fasulyenin Yapılış şekli


Boş bir tencereye zeytinyağını, aynı zamanda ufak parçalara ayrılmış olan soğanı, kabuk kısımları, kazınmış halde dörde bölünmüş, yaklaşık birer santim verev parçalara ayrılmış olan havucu koyup, hafif bir şekilde öldürünüz.
Sonra ise sulandırılmış salçayı içine koyup, bir iki defa karıştırmanız gerekmektedir. 5-6 bardak kadar su ilave edip kaynamaya bırakınız. Daha öncesinde akşamdan ıslatılmış halde bulunan fasulyeleri iyice yıkayıp, kaynamış olan ilave etmeniz gerekir. Orta hararetli bir ateş üzerinde koymuş olduğumuz fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirme işlemini gerçekleştiriniz. Fasulyelerin biraz yumuşadığını görünce tuzunu ve kırmızı biberini de ilave ediniz. Yüze yüz bir şekilde suyu kalınca artık kuru fasulyemizi ateşten alınız. Servis tabağına alarak, üst kısmını kıyılmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz. Ilık olarak servis yapmanızı öneririz.

İşin püf noktası ise kuru fasulyelerimizin hepsi çiğ bir haldeyken düdüklü tencerede de pişirimi yapılabilir. İçine koyacağımız suyun 2 bardak kadar az olması bu işlem için yeterli olacaktır. Bu sayede kuru fasulyeleri haşlayarak da hazırlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 23:45:05
Zeytinyağlı Kuru Fasulye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytinyağlı Kuru Fasulye Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Kuru Fasulye"
İyi günler akşama kuru fasulye pilav yapacaktım fakat oğlum kuşbaşı et istemediği için zeytinyağlı kuru fasulye yapmayı düşünüyorum. Acaba zeytinyağlı kuru fasulyenin içine kuşbaşı et yerine sucuk koysam uygun olur mu? Lütfen bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
Burçin . 04.09.2018

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır

Kuru fasulye nasıl ıslatılır, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye, damaklarda güzel bir tat bırakmasıyla beraber tam bir besin dep...
Devamını Oku

Fasulye Çeşitleri

Fasulye Çeşitleri, Fasulye, vitaminli ve oldukça besleyici olduğu kadar hemen hemen her yerde yetişebildiği için birçok kişinin sofrasında yaz ya da kış taze...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye çeşitleri, Fasulye; Baklagiller familyasında sayılan, phasolus cinsi, ana vatanı orta Amerika olan, toprağa tohum ekilerek ürün alınan, ılı...
Devamını Oku

Patatesli Taze Fasulye

Patatesli taze fasulye, Sebze yemekleri yaz aylarının vazgeçilmezidir. Özellikle taze fasulye yaz aylarında olmazsa olmaz bir yemektir. Yaz aylarının sıcak g...
Devamını Oku

Fasulye Yetiştiriciliği

Fasulye Yetiştiriciliği, Fasulye, baklagiller familyasında besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitkidir. Toprağa tohum ekilerek yet...
Devamını Oku

Konserve Kuru Fasulye

Konserve Kuru Fasulye; Kuru fasulye konservesi genellikle, öğrenci, çalışan ya da ev hanımı olan bütün herkesin kolay bir şekilde yapabileceği, pratik bir ye...
Devamını Oku

Fasulye Ekimi

Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm ...
Devamını Oku

Meksika Fasulyesi

Meksika Fasulyesi, Meksika fasulyesi ülkemizde fazla bilinmemekle birlikte çok güçlü antioksidan içeren bir bitkidir. Meksika fasulyesi diğer fasulyelere kıy...
Devamını Oku

Kırmızı Fasulye

Kırmızı fasulye, baklagiller familyasına aittir ve genelde kırmızı renkte yetişir. Tıpkı böbrek şeklinde olan kırmızı fasulye, birçok vitamin ve mineral...
Devamını Oku

Islatmadan Kuru Fasulye

Islatmadan kuru fasulye: Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gazlı bir baklagil türüdür. Etli, etsiz, pastırmalı veya sucuklu olarak yapılan ...
Devamını Oku

Güveçte Taze Fasulye

Güveçte taze fasulye: Fasulye, her mevsimde bolca tüketilen bir sebzedir. Kurusu ve tazesi her mevsimde bulunabilir. Yaz aylarının en hafif yemeklerinden bir...
Devamını Oku

Fasulye Ağacı

Fasulye Ağacı, bu ağaç türü, boğumlu bir gövde yapısına sahiptir. Fasulye ağacının boğumlu olan gövdesinde tüylü tüylü, aynı zamanda da yeşil renkte birleşik...
Devamını Oku

Tavuklu Taze Fasulye

Tavuklu taze fasulye, Fasulye kış aylarında daha çok sevilerek tüketilen besin değeri yüksek lezzetli besinlerdendir. İsteğe göre yeşil fasulye veya kuru fas...
Devamını Oku

Fırında Taze Fasulye

Fırında Taze Fasulye, değişik yemekler yapmak isteyen ve sürekli aynı tarifi uygulamak istemeyen ev hanımlarının seveceği bir tariftir. Bu yöntemle karameliz...
Devamını Oku

Fırında Kuru Fasulye

Fırında kuru fasulye, sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle büyük restoranlar genelde fırında yapmayı tercih eder. Çünkü bu şekilde çok daha iyi piş...
Devamını Oku

İspir Fasulyesi

İspir Fasulyesi, Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erken pişm...
Devamını Oku

Çalı Fasulyesi

Çalı Fasulyesi, Yeşil yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar. Çalı şeklinde ya...
Devamını Oku

Pamukta Fasulye

Pamukta fasulye, ilkokul zamanlarında hepimiz pamukta fasulye yapmışızdır. Fen bilgisi dersinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla her...
Devamını Oku

Soya Fasulyesi Yemeği

Soya Fasulyesi Yemeği, mucize bir bitki olan soya fasulyesi insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Soya fasulyesi bitkisini ilk önce Çinliler keşfetmiş...
Devamını Oku

Fasulye Unu

Fasulye unu, herkes tarafından bilinmeyen bir un çeşididir. Fasulye unu diğer unlardan daha kaliteli ve lezzetlidir. Fasulye hemen hemen her çeşit fasulye tü...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Patatesli Taze Fasulye
Fasulye Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024