Soya Fasulyesi

Soya Fasulyesi, Soya, baklagiller familyasından olan özellikle Doğu Asya'da Japonya ve Çin'de tarımı yapılan bir yıllık bir bitki türüdür. Boyu 1-1,5 metreye kadar ulaşmaktadır. Soya fasulyesi, 17. Yüzyıl da Uzak Doğudan gemiler ile beraber, Amerika ve Afrika kıtasına getirilmiş oradan da tüm dünyaya yayılmıştır. Her kıtada önemi bilinmiş ve tarımı yapılmıştır.
Günümde Afrika kıtası hariç her kıtada tarımı yapılmaktadır. Protein yönünden zengin olan soyanın içerisinde %25 yağ, %45 protein, %25 karbonhidrat ve %5'te mineral çok sayıda vitamin ve aminoasitler içermektedir. Farklı iklim bölgelerin de tarımı yapılabilen bir bitki olan soya, kumlu toprak harici her türlü toprakta yetişebilmektedir. Sıcaklık olarak, ortalama 25 C'de daha verim alınmaktadır. Bundan dolayıdır ki Dünyanın hemen hemen her bölgesinde üretimi yapılmaktadır. Gıda olarak bakıldığında Soya Fasulyesi, Dünyada en çok tüketilen gıdalar arasında yer almaktadır. Özellikle, yağı, peyniri, sütü, eti üretilmektedir. Yem sanayisinde de en fazla küspe olarak kullanılmaktadır. Ayrıca biyoyakıt olarak da kullanılmaktadır. Protein bakımından zengin olması sebebi ile hayvansal ürünlere alternatif olarak, soya fasulyesi tüketilmelidir. Soyanın birçok hastalığa faydalı olduğu tespit edilmişse de özellikle meme kanserini tetiklediği söylenmektedir.

Soya Fasulyesi: Doymuş yağ oranının yüksek olması içerisinde proteinden zenginliği ile hem besleyici hem de faydalı bir yiyecek olmaktadır.
Sağlıklı beslenme için kadınların yaklaşık olarak, günde 46 gram erkeklerin ise 56 gram protein tüketmeleri gerekmektedir. Bu protein ihtiyacı soyadan sağlanabilmektedir. Soya fasulyesinin içerisinde yer alan, omega yağları, B vitamini, demir, çinko, çoklu doymamış yağlar, antioksidanlar, foto kimyasallar ve de lif bakımından zengindir.

Soya fasulyesinin faydaları arasında

  • Yüksek kolesterole karşı etkilidir,
  • Anti kanserojen özelliği vardır,
  • Kemiklere faydası bulunmaktadır,
  • Anti diyabet özelliği bulunmaktadır,
  • Menopoza ve menopozun ortay çıkardığı sıkıntılara karşı etkilidir.

Soya Fasulyesinin Zararları Nelerdir?

  • Tiroit hormonu ile alakalı hastalıklarda fazla tüketilmemelidir,
  • Testosteron hormonunu düşürdüğünden dolayı sperm sayısında azalma görülebilir,
  • Meme kanserinde artış olabilmektedir.
Yine de tüm bu yaklaşımlar soya fasulyesi ve soyadan üretilmiş ürünleri fazla miktarda tüketmek ile alakalıdır.
19.01.2024 07:52:05
Soya Fasulyesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Soya Fasulyesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Soya Fasulyesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır

Kuru fasulye nasıl ıslatılır, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye, damaklarda güzel bir tat bırakmasıyla beraber tam bir besin dep...
Devamını Oku

Fasulye Çeşitleri

Fasulye Çeşitleri, Fasulye, vitaminli ve oldukça besleyici olduğu kadar hemen hemen her yerde yetişebildiği için birçok kişinin sofrasında yaz ya da kış taze...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye çeşitleri, Fasulye; Baklagiller familyasında sayılan, phasolus cinsi, ana vatanı orta Amerika olan, toprağa tohum ekilerek ürün alınan, ılı...
Devamını Oku

Patatesli Taze Fasulye

Patatesli taze fasulye, Sebze yemekleri yaz aylarının vazgeçilmezidir. Özellikle taze fasulye yaz aylarında olmazsa olmaz bir yemektir. Yaz aylarının sıcak g...
Devamını Oku

Fasulye Yetiştiriciliği

Fasulye Yetiştiriciliği, Fasulye, baklagiller familyasında besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitkidir. Toprağa tohum ekilerek yet...
Devamını Oku

Konserve Kuru Fasulye

Konserve Kuru Fasulye; Kuru fasulye konservesi genellikle, öğrenci, çalışan ya da ev hanımı olan bütün herkesin kolay bir şekilde yapabileceği, pratik bir ye...
Devamını Oku

Fasulye Ekimi

Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm ...
Devamını Oku

Meksika Fasulyesi

Meksika Fasulyesi, Meksika fasulyesi ülkemizde fazla bilinmemekle birlikte çok güçlü antioksidan içeren bir bitkidir. Meksika fasulyesi diğer fasulyelere kıy...
Devamını Oku

Kırmızı Fasulye

Kırmızı fasulye, baklagiller familyasına aittir ve genelde kırmızı renkte yetişir. Tıpkı böbrek şeklinde olan kırmızı fasulye, birçok vitamin ve mineral...
Devamını Oku

Islatmadan Kuru Fasulye

Islatmadan kuru fasulye: Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gazlı bir baklagil türüdür. Etli, etsiz, pastırmalı veya sucuklu olarak yapılan ...
Devamını Oku

Güveçte Taze Fasulye

Güveçte taze fasulye: Fasulye, her mevsimde bolca tüketilen bir sebzedir. Kurusu ve tazesi her mevsimde bulunabilir. Yaz aylarının en hafif yemeklerinden bir...
Devamını Oku

Fasulye Ağacı

Fasulye Ağacı, bu ağaç türü, boğumlu bir gövde yapısına sahiptir. Fasulye ağacının boğumlu olan gövdesinde tüylü tüylü, aynı zamanda da yeşil renkte birleşik...
Devamını Oku

Tavuklu Taze Fasulye

Tavuklu taze fasulye, Fasulye kış aylarında daha çok sevilerek tüketilen besin değeri yüksek lezzetli besinlerdendir. İsteğe göre yeşil fasulye veya kuru fas...
Devamını Oku

Fırında Taze Fasulye

Fırında Taze Fasulye, değişik yemekler yapmak isteyen ve sürekli aynı tarifi uygulamak istemeyen ev hanımlarının seveceği bir tariftir. Bu yöntemle karameliz...
Devamını Oku

Fırında Kuru Fasulye

Fırında kuru fasulye, sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle büyük restoranlar genelde fırında yapmayı tercih eder. Çünkü bu şekilde çok daha iyi piş...
Devamını Oku

İspir Fasulyesi

İspir Fasulyesi, Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erken pişm...
Devamını Oku

Çalı Fasulyesi

Çalı Fasulyesi, Yeşil yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar. Çalı şeklinde ya...
Devamını Oku

Pamukta Fasulye

Pamukta fasulye, ilkokul zamanlarında hepimiz pamukta fasulye yapmışızdır. Fen bilgisi dersinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla her...
Devamını Oku

Soya Fasulyesi Yemeği

Soya Fasulyesi Yemeği, mucize bir bitki olan soya fasulyesi insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Soya fasulyesi bitkisini ilk önce Çinliler keşfetmiş...
Devamını Oku

Fasulye Unu

Fasulye unu, herkes tarafından bilinmeyen bir un çeşididir. Fasulye unu diğer unlardan daha kaliteli ve lezzetlidir. Fasulye hemen hemen her çeşit fasulye tü...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Patatesli Taze Fasulye
Fasulye Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024