Pamukta Fasulye

Pamukta fasulye, ilkokul zamanlarında hepimiz pamukta fasulye yapmışızdır. Fen bilgisi dersinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla herkese pamukta fasulye deneye yaptırtılır. Pamukta fasulye, çocuklarla yapılan deneylerden en popüler olanıdır. Hemen hemen herkes çocukluğunda fasulye deneyi yapar. Pamukta fasulye, cansız gibi görünen bir cismin yani fasulyenin canlı bir yapıya dönüşmesini gözlemlemek amacıyla yapılır.
Böylece çocuklar bitkilerin nasıl oluştuğunu, nasıl çimlendiğini aşamalar şeklinde gözlemler. Pamukta fasulye fen bilgisi ve biyoloji dersinin özeti gibi düşünülebilir. Ayrıca pamukta fasulye deneyi çocuğunuzun özgüvenini artırmanın ve başarma azmi aşılamanın basit bir yoludur diyebiliriz. Pamukta fasulye deneyini çocuğunuzun bizzat kendisi yapması gereklidir. Böylelikle çocuk tek başına bir şey başarmanın deneyimini de yaşamış olacaktır. Pamukta fasulye oldukça basit bir şekilde yapılmaktadır. Pamukta fasulye deneyinin hiçbir riski bulunmaz tam tersi çocuğunuz için çok faydalı olacaktır. Kolay bulunan ve ucuz malzemelerle, etrafı kirletmeden yapılır. Neredeyse hiçbir zorluğu ve masrafı yoktur. Pamukta fasulye deneyi yapımı oldukça heyecanlıdır. Çocuk günden güne değişen, çimlenen, büyüyen bir bitkiyi inceleyecektir. Fasulye tohumunun bir sonraki aşamada neye benzeyeceğini ne kadar büyüyeceğini takip etmek, çocuk için eğlenceli ve heyecan verici olacaktır. Çocuk, hayatında ilk defa gördüğü bu manzarayı bir daha unutamayacaktır ve bu deneyle birlikte tohumun nasıl çimlendiğini gözlemlemiş olacaktır.

Pamukta fasulye yapımı için malzemeler

  • Birkaç adet fasulye tohumları
  • Ekimi yapmak için kullanacağımız bir kap
  • Biraz pamuk
  • Bir miktarda su

Pamukta fasulye yapımı ve aşamaları nelerdir?

  • Öncelikle kabınızın zeminini tamamen örtecek şekilde pamukla kaplayın.
  • Pamuğu serdikten sonra üzerine fasulye tanelerini birbirine çok yakın olmayacak şekilde pamuk üzerine yerleştirin.
  • Tohumların üzerlerini ince bir tabaka halinde pamuk ile kapatın. Çok ince olmasın çok kalın da olmasın. Eğer çok kalın bir pamukla kaplarsanız, çimlenmesi gecikir hatta çimlenme gerçekleşmez.
  • Pamuk tabakası iyice ıslanıncaya kadar su döktün ve kabı iyi ışık alabilen bir yere bırakın. Böylece ekim işlemini tamamlamış olursunuz.
  • Birkaç gün sonra fasulye tanelerinin üstlerini örten pamuğu kaldırıp baktığınızda belirgin bir değişiklik olmadığını göreceksiniz. Sadece fasulye taneleri su alıp şişmeye başlamış olacaktır.
  • Yaklaşık 1 hafta sonra fasulye taneciklerinin köklenip tutunmak için yaklaşık 1 cm uzunluğunda bir uç salmış olduğunu göreceksiniz.
  • Fasulye taneciğinin ilk ucundan çıkan pörçükler 1,5 hafta sonra iyice gelişmeye ve kök salmaya başlayacaktır.
  • 2 hafta kadar sonra fasulye taneciklerinin uçlarının pamuktan dışarı çıkarak 2 cm'ye kadar uzayıp, yapraklanmaya başlayacaktır.
  • Yaklaşık 20 gün sonra falan fasulye tanecikleri, 2 cm'ye kadar daha uzamış, tepesinde yapraklar açmaya başlamış ve gövdeden uç vermeye başlayacaktır. 5 cm'lik bir fide oluştuğunu göreceksiniz.
  • 3 hafta sonra fasulye fidelerinin yaprakları birbirinden ayrılarak açılmış olacaktır ve gövdeden çıkan gözler dallanıp uzamaya başlamış olacak. Fasulye fidenin boyu yaklaşık 12 cm'ye kadar olacaktır.
  • 4. Haftanın bitiminde fasulye tanecikleri büyümeye devam eder, üst dallardan pörçük gibi küçücük dal parçasına benzer şeyler verecektir.
Eğer uygun bir ortamda, güneş ışığını iyi bir şekilde alabiliyorsa ve siz suyunu her gün belirli miktarda verirseniz, pamukta fasulye ortalama 4 hafta sonunda yeşerdiğini göreceksiniz. Eğer ışık almıyorsa veya oksijensiz bir ortamda bu işlemi yaparsanız çimlenme işlemi gerçekleşmez ya da çok miktarda su verirseniz, fasulyeleriniz yeşermeden çürüyecektir. Bu nedenle her şeyi doğru şekilde yapmalısınız.
21.01.2024 05:01:22
Pamukta Fasulye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pamukta Fasulye Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Pamukta Fasulye"
Karanlik yerlerde kalmasi gerektigini soyluyorlar bazen .
İsimsiz . 15.04.2020 13:27:53
Oğlum ilkokul 3. Sınıfa gidiyor. Tabakta pamuk içerisinde fasulye yetiştirme ödevi vermişler. Bizde oğlumla beraber pamuk içerisine koyduk ve filizlendi, büyümeye de başladı ama pis kokmaya başladı. Kokunun gitmesi için yapabileceğimiz birşey var mı?
Ümmiye . 30.09.2018 13:27:59

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır

Kuru fasulye nasıl ıslatılır, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye, damaklarda güzel bir tat bırakmasıyla beraber tam bir besin dep...
Devamını Oku

Fasulye Çeşitleri

Fasulye Çeşitleri, Fasulye, vitaminli ve oldukça besleyici olduğu kadar hemen hemen her yerde yetişebildiği için birçok kişinin sofrasında yaz ya da kış taze...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye çeşitleri, Fasulye; Baklagiller familyasında sayılan, phasolus cinsi, ana vatanı orta Amerika olan, toprağa tohum ekilerek ürün alınan, ılı...
Devamını Oku

Patatesli Taze Fasulye

Patatesli taze fasulye, Sebze yemekleri yaz aylarının vazgeçilmezidir. Özellikle taze fasulye yaz aylarında olmazsa olmaz bir yemektir. Yaz aylarının sıcak g...
Devamını Oku

Fasulye Yetiştiriciliği

Fasulye Yetiştiriciliği, Fasulye, baklagiller familyasında besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitkidir. Toprağa tohum ekilerek yet...
Devamını Oku

Konserve Kuru Fasulye

Konserve Kuru Fasulye; Kuru fasulye konservesi genellikle, öğrenci, çalışan ya da ev hanımı olan bütün herkesin kolay bir şekilde yapabileceği, pratik bir ye...
Devamını Oku

Fasulye Ekimi

Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm ...
Devamını Oku

Meksika Fasulyesi

Meksika Fasulyesi, Meksika fasulyesi ülkemizde fazla bilinmemekle birlikte çok güçlü antioksidan içeren bir bitkidir. Meksika fasulyesi diğer fasulyelere kıy...
Devamını Oku

Kırmızı Fasulye

Kırmızı fasulye, baklagiller familyasına aittir ve genelde kırmızı renkte yetişir. Tıpkı böbrek şeklinde olan kırmızı fasulye, birçok vitamin ve mineral...
Devamını Oku

Islatmadan Kuru Fasulye

Islatmadan kuru fasulye: Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gazlı bir baklagil türüdür. Etli, etsiz, pastırmalı veya sucuklu olarak yapılan ...
Devamını Oku

Güveçte Taze Fasulye

Güveçte taze fasulye: Fasulye, her mevsimde bolca tüketilen bir sebzedir. Kurusu ve tazesi her mevsimde bulunabilir. Yaz aylarının en hafif yemeklerinden bir...
Devamını Oku

Fasulye Ağacı

Fasulye Ağacı, bu ağaç türü, boğumlu bir gövde yapısına sahiptir. Fasulye ağacının boğumlu olan gövdesinde tüylü tüylü, aynı zamanda da yeşil renkte birleşik...
Devamını Oku

Tavuklu Taze Fasulye

Tavuklu taze fasulye, Fasulye kış aylarında daha çok sevilerek tüketilen besin değeri yüksek lezzetli besinlerdendir. İsteğe göre yeşil fasulye veya kuru fas...
Devamını Oku

Fırında Taze Fasulye

Fırında Taze Fasulye, değişik yemekler yapmak isteyen ve sürekli aynı tarifi uygulamak istemeyen ev hanımlarının seveceği bir tariftir. Bu yöntemle karameliz...
Devamını Oku

Fırında Kuru Fasulye

Fırında kuru fasulye, sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle büyük restoranlar genelde fırında yapmayı tercih eder. Çünkü bu şekilde çok daha iyi piş...
Devamını Oku

İspir Fasulyesi

İspir Fasulyesi, Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erken pişm...
Devamını Oku

Çalı Fasulyesi

Çalı Fasulyesi, Yeşil yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar. Çalı şeklinde ya...
Devamını Oku

Soya Fasulyesi Yemeği

Soya Fasulyesi Yemeği, mucize bir bitki olan soya fasulyesi insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Soya fasulyesi bitkisini ilk önce Çinliler keşfetmiş...
Devamını Oku

Fasulye Unu

Fasulye unu, herkes tarafından bilinmeyen bir un çeşididir. Fasulye unu diğer unlardan daha kaliteli ve lezzetlidir. Fasulye hemen hemen her çeşit fasulye tü...
Devamını Oku

Kemikli Etli Kuru Fasulye

Kemikli Etli Kuru Fasulye, çoğunlukla hemen hemen her evde sonbahar ve kış aylarında kuru fasulye pişer. Hem sağlıklı hem ekonomiktir ve her kişinin kendine ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Patatesli Taze Fasulye
Fasulye Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024