Kuru Fasulye
Kuru fasulye, Fasulye tazesiyle kurusuyla mükemmel bir besindir. Besleyici ve bol yetiştirildiği için herkesin sofrasında bulunan bir yiyecektir. Fasulyenin kurusu yapıldığı gibi taze fasulyede yapılır. Sağlık açısında çok faydalı olduğu için çok sık tüketilmesi önerilir. Fasulye baklagiller grubuna girer ve baklagillerin arasında en faydalı olanıdır.
Kuru fasulyenin birkaç değişik çeşidi bulunmaktadır. Fasulyenin yaprakları güneşi sevmediği için hemen sararım ve kötü olur. O yüzden fasulye yetişirken yanına bir dernek konulur ve fasulye derneğe sarılı olacak şekilde bağlanır.
Kuru fasulye yemekler içinde en vazgeçilmez olanıdır. Aynı zamanda Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden de yer alır. Kuru fasulyenin birkaç püf noktası vardır. Kuru fasulyenin tadını tutturmak çok kolay sayılmaz. Kuru fasulyenin hem unu hem de kurusu oldukça faydalıdır. Kuru fasulye tam olarak protein deposudur.
Fasulye çeşitleri
Çalı fasulye: Yeşil ve enine büyüyen bir fasulye çeşididir. İlkbaharda ilk olarak bu fasulye çeşidi yetişir. Olduktan sonra fasulyenin ortasında bulunan kılçıklar soyulur ve öyle pişirilir. İsteğe göre içi açılıp içindeki kuru fasulyeler de pişirilebilir. Bu fasulye çeşidinin yaprağı da yenilir.
Şeker fasulye: Adından da anlaşılacağı gibi tatlı bir fasulye çeşididir. Şeker fasulyenin hem kurusu hem tazesi yenilir ve sadece gübreli ortamlarda yetişir.
Barbunya fasulye: Taneleri büyük olduğundan dolayı daha çok kurusu tercih edilir.
Bu fasulye çeşidinin pilakisi yapılır.
Ayşekadın fasulye: Yeşil ve boyuna büyüyen bir fasulye türüdür. İçerisinde yaklaşık 8-10 fasulye bulunur. Lezzetli bir fasulye çeşidi olduğu için konserve yapımında bu fasulye türü kullanılır.
Ferasetli fasulye: Sarımtırak yeşil renginde olan ferasetli fasulye bol su olan ortamlarda daha iyi gelişir ve daha iyi fasulye verir. Sırıkta yetişir ve genellikle Bursa ve çevresinde yetişen bir fasulye çeşididir.
Kuru fasulyenin faydaları nelerdir?- Bağırsakların çalışmasını sağlar ve sindirimi kolaylaştırır.
- Meme kanseri ve bağırsak kanserini önler.
- Sinirleri kuvvetlendirir.
- Vitamin ve mineral açısında oldukça zengindir.
- Romatizma ve siyatiğe bağlı olan şikâyetleri önler.
- Şeker hastalığına bağlı olan rahatsızlıkları engeller.
- Vücut gelişimini sağlar ve kemiklerin gelişmesini sağlar.
- Karaciğer yetmezliğine iyi gelir.
- Kalp yetmezliğine ve kalp hastalarına iyi gelir.
- Potasyum bakımında yüksek değerlere sahip olduğu için yüksek tansiyonu düzenler.
- Vücudun enerji ihtiyacını karşıladığı için zihin ve beyin yorgunluklarını önler.
- Asit, demir, vitamin ve mineral bakımında yüksek değerlere sahip olduğu için hamilelik döneminde anne adaylarına tavsiye edilir.
- Kuru fasulyenin içerisinde bulunan lifin kalori değeri 0 olduğu için tokluk hissi verir ve zayıflamak isteyen kişilere tavsiye edilir.
- İçerisinde bulunan liften dolayı kötü kolesterolü düşürür.
- Bağırsakta bulunan kalsiyum ve minerallerin emilimini sağlar.
- Beyin ve zekâ gelişiminin de yardımcı olur.
- Kasların gelişmesini sağlar.
- Şişkinliğe iyi gelir.
- İdrarın uzun süre tutulmasını sağlar.
- Kalp krizini önler.
- Kuru fasulyenin unu cildin güzelleşmesini sağlar.
20.01.2024 09:01:50
Kuru Fasulye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|