Piyaz yapımında kullanılacak kuru fasulyeler bir gece öncesinden ıslatılmalıdır.
Islatma işlemi için bir tencere içerisine kuru fasulyelerinin üzerini geçecek kadar su eklenip 10 dakika kadar kaynatılır. Fasulyeler kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ve bir gece boyunca suda bekletilir. Ertesi gün tenceredeki su dökülür. Şişen kuru fasulyeler duru su ile iyice yıkanır. Daha sonra düdüklü ya da normal tencerede kuru fasulyeler yumuşayana kadar pişirilir. Kaynayan fasulyeler süzülürken soğuk suya tutulur. Bir kabın içine alınan fasulyelerin üzerine tuz, pul biber, zeytinyağı be limon suyu dökülerek iyice harmanlanır. Diğer malzemeler hazırlanana kadar bir kenarda sosuyla özleşmesi için bekletilir. Yeşil ve kırmızı biberler boylamasına ortadan ikiye bölünerek doğranır. Kuru soğanlar yarım ay şeklinde doğranır. Maydanozlar ayıklandıktan sonra ince ince kıyılır.
Kabukları soyulmuş domatesler küçük küpler halinde doğranır. Tüm malzemeler soslanmış kuru fasulyeye ilave edilir ve iyice harmanlanır. Hazırlanan piyaz soğuması için 1-2 saat buzdolabında bekletilir. Servis tabağına alınan kuru fasulye piyazının üzeri siyah zeytinlerle süslenerek sunum yapılır.
Afiyet Olsun.