Kışlık Fasulye

Kışlık Fasulye, Fasulye cinslerinin neredeyse tümü sarmaşık yapılı bitki sınıfına girer. Sağlığımız üzerinde kolesterol dengeleyici, tansiyon düzenleyici fasulyeden tüketmemiz gerekmektedir. Fasulye yaz mevsiminde yetişen bir baklagillerdendir. Bahçe kenarlarını sarmaşık gibi sarar ve topladıkça verimini arttıran bir bitkidir. Fasulye yazın bol bulunduğu halde maalesef kışın bulmak zordur.
Bulunsa bile yazın yenen bir fasulyenin, tat ve lezzet bakımından farklı, pahalı ve serada yetiştiği için pek sağlıklı olduğu söylenemez. Yaz mevsiminde taze taze alıp kışlık fasulye hazırlamak gerekmektedir. İster konserve ister kurutulmuş şekilde veya buzluğa koyma tekniği ile saklamak mümkündür. Kışlık fasulye koymanın da bazı püf noktaları vardır.

Kışlık Fasulye Püf Noktaları

  • Çok iri ve büyük olmamalı (Kılçıklı olur)
  • Kurutma yapılacak ise gölgede güneş görmeyen nemsiz bir yerde kuruması gerekmektedir.
  • Konserve yapılacak ise kavanoz kapaklarının daha önce kullanılmamış ve kaynamış sıcak suda bekletilerek kapatmak gerekir.
  • Derin dondurucuda saklanacak ise poşetlerin patlak olmaması ve havasının çok güzel alınmış olması gerekir.
  • Derin dondurucuya konmadan kışlık fasulyenin soğutulmuş olması gerekmektedir.

Kışlık Fasulye nasıl yapılır?


Kurutmalık; Fasulyeleri yıkayıp suyunu iyice süzdükten sonra ince ince çayır denilen şekilde dilimleyip güneş görmeyen bir bezin üzerine serilmesi gerekmektedir.
Arada bir karıştırıp iyice kuruduğundan emin olunca kışlık fasulyelerin nem alamayacaktır pamuk torbalarda saklanması uygun olur. Hava alan bir yerde saklanmalıdır. Aksi halde küçük kurtçuk oluşumuna neden olacaktır. Kurutulmuş kışlık fasulyeler özellikle hamileler ve çocuklar için çok faydalı olduğu bilinmektedir.

Kışlık fasulye Derin dondurucu da saklaması

  • Fasulyeleri yıkayıp süzdükten sonra küçük küçük kırarak normal bir şekilde herhangi bir işleme tabi tutmadan, poşetlere pişirilecek miktarda koyulur. Poşetlerin havası pipet yardımı ile alındıktan sonra poşet bağlanır. Derin dondurucuda saklanabilir. Burada önemli olan kışın pişerken fasulyenin en az 15 dk kavrulması gerekmektedir.
  • Fasulyeler yıkanıp kırıldıktan sonra az yağda rengi dönünceye kadar kavrularak soğumaya bırakılır. Böylece fasulyenin biriken suyu da süzülmüş olacaktır. Soğumuş olan fasulyelerin içerisine domates ve biber doğrayarak poşetlemek gerekir. Pipetle havası alındıktan sonra poşet bağlanarak dolaba kaldırılır. Kışın pişirileceği zaman önceden çıkarılıp eritilerek pişirme işlemi tamamlanır. Kışın domates, biber çok pahalı olduğu için kışlık fasulyenin içerisindeki domates ve biberi bulmuşa döneceksiniz. Sadece soğanını ve etini kavurup pişireceğiniz kışlık fasulyeler size zamanda kazandıracaktır. Aynı zamanda büyük kolaylık sağlayacaktır.
20.01.2024 10:37:52
Kışlık Fasulye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kışlık Fasulye Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kışlık Fasulye"
İyi günler annem her yaz diğer anneler gibi kış için konserve yapmaktadır.Domates konservesi ayrıca kurutmalıklar bayağı vaktimizi almaktadır. Tabii kışın bizde lezzetli ve saglikli yemekleri bu sayede elde ediyoruz. Geçen sene yaptığımız kışlık fasulye çok karttı.Acaba kışlık fasulye de aynı sorunu yaşamamak için Kışlık fasulye nasıl olmalıdır?
Özge . 02.11.2018 08:34:33

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır

Kuru fasulye nasıl ıslatılır, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye, damaklarda güzel bir tat bırakmasıyla beraber tam bir besin dep...
Devamını Oku

Fasulye Çeşitleri

Fasulye Çeşitleri, Fasulye, vitaminli ve oldukça besleyici olduğu kadar hemen hemen her yerde yetişebildiği için birçok kişinin sofrasında yaz ya da kış taze...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye çeşitleri, Fasulye; Baklagiller familyasında sayılan, phasolus cinsi, ana vatanı orta Amerika olan, toprağa tohum ekilerek ürün alınan, ılı...
Devamını Oku

Patatesli Taze Fasulye

Patatesli taze fasulye, Sebze yemekleri yaz aylarının vazgeçilmezidir. Özellikle taze fasulye yaz aylarında olmazsa olmaz bir yemektir. Yaz aylarının sıcak g...
Devamını Oku

Fasulye Yetiştiriciliği

Fasulye Yetiştiriciliği, Fasulye, baklagiller familyasında besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitkidir. Toprağa tohum ekilerek yet...
Devamını Oku

Konserve Kuru Fasulye

Konserve Kuru Fasulye; Kuru fasulye konservesi genellikle, öğrenci, çalışan ya da ev hanımı olan bütün herkesin kolay bir şekilde yapabileceği, pratik bir ye...
Devamını Oku

Fasulye Ekimi

Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm ...
Devamını Oku

Meksika Fasulyesi

Meksika Fasulyesi, Meksika fasulyesi ülkemizde fazla bilinmemekle birlikte çok güçlü antioksidan içeren bir bitkidir. Meksika fasulyesi diğer fasulyelere kıy...
Devamını Oku

Kırmızı Fasulye

Kırmızı fasulye, baklagiller familyasına aittir ve genelde kırmızı renkte yetişir. Tıpkı böbrek şeklinde olan kırmızı fasulye, birçok vitamin ve mineral...
Devamını Oku

Islatmadan Kuru Fasulye

Islatmadan kuru fasulye: Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gazlı bir baklagil türüdür. Etli, etsiz, pastırmalı veya sucuklu olarak yapılan ...
Devamını Oku

Güveçte Taze Fasulye

Güveçte taze fasulye: Fasulye, her mevsimde bolca tüketilen bir sebzedir. Kurusu ve tazesi her mevsimde bulunabilir. Yaz aylarının en hafif yemeklerinden bir...
Devamını Oku

Fasulye Ağacı

Fasulye Ağacı, bu ağaç türü, boğumlu bir gövde yapısına sahiptir. Fasulye ağacının boğumlu olan gövdesinde tüylü tüylü, aynı zamanda da yeşil renkte birleşik...
Devamını Oku

Tavuklu Taze Fasulye

Tavuklu taze fasulye, Fasulye kış aylarında daha çok sevilerek tüketilen besin değeri yüksek lezzetli besinlerdendir. İsteğe göre yeşil fasulye veya kuru fas...
Devamını Oku

Fırında Taze Fasulye

Fırında Taze Fasulye, değişik yemekler yapmak isteyen ve sürekli aynı tarifi uygulamak istemeyen ev hanımlarının seveceği bir tariftir. Bu yöntemle karameliz...
Devamını Oku

Fırında Kuru Fasulye

Fırında kuru fasulye, sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle büyük restoranlar genelde fırında yapmayı tercih eder. Çünkü bu şekilde çok daha iyi piş...
Devamını Oku

İspir Fasulyesi

İspir Fasulyesi, Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erken pişm...
Devamını Oku

Çalı Fasulyesi

Çalı Fasulyesi, Yeşil yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar. Çalı şeklinde ya...
Devamını Oku

Pamukta Fasulye

Pamukta fasulye, ilkokul zamanlarında hepimiz pamukta fasulye yapmışızdır. Fen bilgisi dersinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla her...
Devamını Oku

Soya Fasulyesi Yemeği

Soya Fasulyesi Yemeği, mucize bir bitki olan soya fasulyesi insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Soya fasulyesi bitkisini ilk önce Çinliler keşfetmiş...
Devamını Oku

Fasulye Unu

Fasulye unu, herkes tarafından bilinmeyen bir un çeşididir. Fasulye unu diğer unlardan daha kaliteli ve lezzetlidir. Fasulye hemen hemen her çeşit fasulye tü...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Patatesli Taze Fasulye
Fasulye Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024