Kışlık Fasulye, Fasulye cinslerinin neredeyse tümü sarmaşık yapılı bitki sınıfına girer. Sağlığımız üzerinde kolesterol dengeleyici, tansiyon düzenleyici fasulyeden tüketmemiz gerekmektedir. Fasulye yaz mevsiminde yetişen bir baklagillerdendir. Bahçe kenarlarını sarmaşık gibi sarar ve topladıkça verimini arttıran bir bitkidir. Fasulye yazın bol bulunduğu halde maalesef kışın bulmak zordur.
Bulunsa bile yazın yenen bir fasulyenin, tat ve lezzet bakımından farklı, pahalı ve serada yetiştiği için pek sağlıklı olduğu söylenemez. Yaz mevsiminde taze taze alıp kışlık fasulye hazırlamak gerekmektedir. İster konserve ister kurutulmuş şekilde veya buzluğa koyma tekniği ile saklamak mümkündür. Kışlık fasulye koymanın da bazı püf noktaları vardır.
Kışlık Fasulye Püf Noktaları
Çok iri ve büyük olmamalı (Kılçıklı olur)
Kurutma yapılacak ise gölgede güneş görmeyen nemsiz bir yerde kuruması gerekmektedir.
Konserve yapılacak ise kavanoz kapaklarının daha önce kullanılmamış ve kaynamış sıcak suda bekletilerek kapatmak gerekir.
Derin dondurucuda saklanacak ise poşetlerin patlak olmaması ve havasının çok güzel alınmış olması gerekir.
Derin dondurucuya konmadan kışlık fasulyenin soğutulmuş olması gerekmektedir.
Kışlık Fasulye nasıl yapılır?
Kurutmalık; Fasulyeleri yıkayıp suyunu iyice süzdükten sonra ince ince çayır denilen şekilde dilimleyip güneş görmeyen bir bezin üzerine serilmesi gerekmektedir.
Arada bir karıştırıp iyice kuruduğundan emin olunca kışlık fasulyelerin nem alamayacaktır pamuk torbalarda saklanması uygun olur. Hava alan bir yerde saklanmalıdır. Aksi halde küçük kurtçuk oluşumuna neden olacaktır. Kurutulmuş kışlık fasulyeler özellikle hamileler ve çocuklar için çok faydalı olduğu bilinmektedir.
Kışlık fasulye Derin dondurucu da saklaması
Fasulyeleri yıkayıp süzdükten sonra küçük küçük kırarak normal bir şekilde herhangi bir işleme tabi tutmadan, poşetlere pişirilecek miktarda koyulur. Poşetlerin havası pipet yardımı ile alındıktan sonra poşet bağlanır. Derin dondurucuda saklanabilir. Burada önemli olan kışın pişerken fasulyenin en az 15 dk kavrulması gerekmektedir.
Fasulyeler yıkanıp kırıldıktan sonra az yağda rengi dönünceye kadar kavrularak soğumaya bırakılır. Böylece fasulyenin biriken suyu da süzülmüş olacaktır. Soğumuş olan fasulyelerin içerisine domates ve biber doğrayarak poşetlemek gerekir. Pipetle havası alındıktan sonra poşet bağlanarak dolaba kaldırılır. Kışın pişirileceği zaman önceden çıkarılıp eritilerek pişirme işlemi tamamlanır. Kışın domates, biber çok pahalı olduğu için kışlık fasulyenin içerisindeki domates ve biberi bulmuşa döneceksiniz. Sadece soğanını ve etini kavurup pişireceğiniz kışlık fasulyeler size zamanda kazandıracaktır. Aynı zamanda büyük kolaylık sağlayacaktır.
20.01.2024 10:37:52
Kışlık Fasulye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
İyi günler annem her yaz diğer anneler gibi kış için konserve yapmaktadır.Domates konservesi ayrıca kurutmalıklar bayağı vaktimizi almaktadır. Tabii kışın bizde lezzetli ve saglikli yemekleri bu sayede elde ediyoruz. Geçen sene yaptığımız kışlık fasulye çok karttı.Acaba kışlık fasulye de aynı sorunu yaşamamak için Kışlık fasulye nasıl olmalıdır? Özge . 02.11.2018 08:34:33
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024