Fasulyenin Faydaları

Fasulyenin faydaları, fasulye hem taze olarak hem de kuru olarak toplumda oldukça fazla tüketilen, lezzetli ve faydalı bir besin kaynağıdır. Baklagiller ailesinden olan fasulyenin anavatanı Amerika'dır. Tek yıllık sarılgan yapısal özelliği bulunan fasulyenin çeşitli türleri vardır. Bunlar sırık ve bodur olarak gruplara ayrılır. Çalı, ayşe kadın, barbunya fasulyesi gibi türler sırık olanlar arasındadır.
Yer fasulyesi, ferasetsiz fasulyelerde bodur olanlardır. Fazla güneşi sevmeyen fasulye, güneş olduğunda yapraklarını aşağıya eğdirir. Çiçekleri kendisini dölleyebilir. Türlerine göre çekirdekleri kırmızı, bej, kahve, beyaz, kırmızı, vişne gibi renklerde olabilir. Çekirdekleri kuru bakliyat olarak, bütünü taze sebze olarak kullanılır.

Fasulye yüksek besin değerine sahip bir besindir. 100 gram kuru fasulyenin kalorisi 340 olurken, taze olan fasulyeler 25-103 kaloriye sahiptir. Ayrıca içeriğindeki yüksek potasyum, demir, sodyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller, protein, karbonhidrat, yağ bulunmaktadır. A, C, B ve E vitaminleri bakımından da zengin bir besindir. Bunların sağladığı faydalarda vücudumuz için mükemmeldir. İçeriğinde kolesterol de bulunmadığından, oldukça sağlıklıdır. Bitkinin faydalı etkilerinden yararlanmak amacıyla kuru fasulye her gün 55-60 gram ya da taze olanlarından 100-120 gram kadar tüketilmelidir.

Fasulyenin faydaları nelerdir?


Fasulye içerdiği yararlı besin maddeleri nedeniyle uzmanların diyet programlarına bile çekinmeden koyduğu besin maddesidir.
Düzenli olarak tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak fasulyenin faydalarını bilerek, bilinçli olarak tüketilmesi daha doğrudur.
  • Fasulye kolesterol içermediği gibi, kötü kolesterol düzeyinin düşürülmesinde yararlı etkileri bulunan bir besindir. Bu konuda yapılmış olan araştırmalarda fasulye tüketenlerde yaklaşık 3 haftada kötü kolesterol seviyesinin %19 kadar düştüğü belirlenmiştir.
  • Potasyum içeriğine sahip olduğundan, fasulyeyi düzenli tüketirseniz yüksek tansiyonun dengelenmesinde etkin bir rol oynar.
  • Fasulye lif oranı yüksek bir besindir. Bu yüzden bağırsakları ağır çalışan, kabızlık çeken kişiler bundan fayda sağlar.
  • Kansızlık sorunu olanlar içinde, demir içeriği yüksek olan fasulye tüketimi önerilir.
  • Hamilelik döneminde kadınların ihtiyacı olan folik asit fasulye sayesinde vücuda alınabilir. Bu vitamin bebeğin gelişiminde, bazı genetik hastalıkların önlenmesinde oldukça önemlidir. Çocuklar açısından da gelişme döneminin en faydalı yiyecekleri arasında kabul edilir.
  • Fasulyenin kan şekerini dengeleme özelliği de bulunmaktadır. Bu yüzden şeker hastaları gönül rahatlığıyla fasulye türlerini tüketebilir.
  • Fasulye bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve yaşlanma etkilerinin azaltılmasında önemli bir yere sahiptir. Hastalıklara karşı vücudun direncini yükseltir.
  • İçeriğindeki antioksidan maddelerle vücutta kanser hastalığının oluşmasına engel olan fasulye, herkes için faydalı olur. Bağırsak kanseri ve meme kanserinde koruyucu etkisi bulunmaktadır.
  • Kalp çarpıntısı çekenlerde fasulye tüketimine önem vermelidir.
  • Zihinsel yorgunlukta, fiziksel yorgunlukta vücudu destekleyici işlevi bulunan fasulye, her yaştan kişiye tavsiye edilir.
Özellikle kuru fasulye pişirildiğinde gaz sorunu yaşamamak için, akşamdan ıslatılan suyunu değiştirerek haşlanmalıdır. Daha sonra gönül rahatlığıyla fasulye tüketebilir, fasulyenin faydaları açısından her türlü olanaktan yararlanabilirsiniz. Taze fasulye türlerinde bu sorun yaşanmaz.
19.01.2024 18:23:32
Fasulyenin Faydaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fasulyenin Faydaları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Fasulyenin Faydaları"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır

Kuru fasulye nasıl ıslatılır, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye, damaklarda güzel bir tat bırakmasıyla beraber tam bir besin dep...
Devamını Oku

Fasulye Çeşitleri

Fasulye Çeşitleri, Fasulye, vitaminli ve oldukça besleyici olduğu kadar hemen hemen her yerde yetişebildiği için birçok kişinin sofrasında yaz ya da kış taze...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye çeşitleri, Fasulye; Baklagiller familyasında sayılan, phasolus cinsi, ana vatanı orta Amerika olan, toprağa tohum ekilerek ürün alınan, ılı...
Devamını Oku

Patatesli Taze Fasulye

Patatesli taze fasulye, Sebze yemekleri yaz aylarının vazgeçilmezidir. Özellikle taze fasulye yaz aylarında olmazsa olmaz bir yemektir. Yaz aylarının sıcak g...
Devamını Oku

Fasulye Yetiştiriciliği

Fasulye Yetiştiriciliği, Fasulye, baklagiller familyasında besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitkidir. Toprağa tohum ekilerek yet...
Devamını Oku

Konserve Kuru Fasulye

Konserve Kuru Fasulye; Kuru fasulye konservesi genellikle, öğrenci, çalışan ya da ev hanımı olan bütün herkesin kolay bir şekilde yapabileceği, pratik bir ye...
Devamını Oku

Fasulye Ekimi

Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm ...
Devamını Oku

Meksika Fasulyesi

Meksika Fasulyesi, Meksika fasulyesi ülkemizde fazla bilinmemekle birlikte çok güçlü antioksidan içeren bir bitkidir. Meksika fasulyesi diğer fasulyelere kıy...
Devamını Oku

Kırmızı Fasulye

Kırmızı fasulye, baklagiller familyasına aittir ve genelde kırmızı renkte yetişir. Tıpkı böbrek şeklinde olan kırmızı fasulye, birçok vitamin ve mineral...
Devamını Oku

Islatmadan Kuru Fasulye

Islatmadan kuru fasulye: Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gazlı bir baklagil türüdür. Etli, etsiz, pastırmalı veya sucuklu olarak yapılan ...
Devamını Oku

Güveçte Taze Fasulye

Güveçte taze fasulye: Fasulye, her mevsimde bolca tüketilen bir sebzedir. Kurusu ve tazesi her mevsimde bulunabilir. Yaz aylarının en hafif yemeklerinden bir...
Devamını Oku

Fasulye Ağacı

Fasulye Ağacı, bu ağaç türü, boğumlu bir gövde yapısına sahiptir. Fasulye ağacının boğumlu olan gövdesinde tüylü tüylü, aynı zamanda da yeşil renkte birleşik...
Devamını Oku

Tavuklu Taze Fasulye

Tavuklu taze fasulye, Fasulye kış aylarında daha çok sevilerek tüketilen besin değeri yüksek lezzetli besinlerdendir. İsteğe göre yeşil fasulye veya kuru fas...
Devamını Oku

Fırında Taze Fasulye

Fırında Taze Fasulye, değişik yemekler yapmak isteyen ve sürekli aynı tarifi uygulamak istemeyen ev hanımlarının seveceği bir tariftir. Bu yöntemle karameliz...
Devamını Oku

Fırında Kuru Fasulye

Fırında kuru fasulye, sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle büyük restoranlar genelde fırında yapmayı tercih eder. Çünkü bu şekilde çok daha iyi piş...
Devamını Oku

İspir Fasulyesi

İspir Fasulyesi, Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erken pişm...
Devamını Oku

Çalı Fasulyesi

Çalı Fasulyesi, Yeşil yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar. Çalı şeklinde ya...
Devamını Oku

Pamukta Fasulye

Pamukta fasulye, ilkokul zamanlarında hepimiz pamukta fasulye yapmışızdır. Fen bilgisi dersinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla her...
Devamını Oku

Soya Fasulyesi Yemeği

Soya Fasulyesi Yemeği, mucize bir bitki olan soya fasulyesi insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Soya fasulyesi bitkisini ilk önce Çinliler keşfetmiş...
Devamını Oku

Fasulye Unu

Fasulye unu, herkes tarafından bilinmeyen bir un çeşididir. Fasulye unu diğer unlardan daha kaliteli ve lezzetlidir. Fasulye hemen hemen her çeşit fasulye tü...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Patatesli Taze Fasulye
Fasulye Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024