Fasulyenin Faydaları
Fasulyenin faydaları, fasulye hem taze olarak hem de kuru olarak toplumda oldukça fazla tüketilen, lezzetli ve faydalı bir besin kaynağıdır. Baklagiller ailesinden olan fasulyenin anavatanı Amerika'dır. Tek yıllık sarılgan yapısal özelliği bulunan fasulyenin çeşitli türleri vardır. Bunlar sırık ve bodur olarak gruplara ayrılır. Çalı, ayşe kadın, barbunya fasulyesi gibi türler sırık olanlar arasındadır.
Yer fasulyesi, ferasetsiz fasulyelerde bodur olanlardır. Fazla güneşi sevmeyen fasulye, güneş olduğunda yapraklarını aşağıya eğdirir. Çiçekleri kendisini dölleyebilir. Türlerine göre çekirdekleri kırmızı, bej, kahve, beyaz, kırmızı, vişne gibi renklerde olabilir. Çekirdekleri kuru bakliyat olarak, bütünü taze sebze olarak kullanılır.
Fasulye yüksek besin değerine sahip bir besindir. 100 gram kuru fasulyenin kalorisi 340 olurken, taze olan fasulyeler 25-103 kaloriye sahiptir. Ayrıca içeriğindeki yüksek potasyum, demir, sodyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller, protein, karbonhidrat, yağ bulunmaktadır. A, C, B ve E vitaminleri bakımından da zengin bir besindir. Bunların sağladığı faydalarda vücudumuz için mükemmeldir. İçeriğinde kolesterol de bulunmadığından, oldukça sağlıklıdır. Bitkinin faydalı etkilerinden yararlanmak amacıyla kuru fasulye her gün 55-60 gram ya da taze olanlarından 100-120 gram kadar tüketilmelidir.
Fasulyenin faydaları nelerdir?
Fasulye içerdiği yararlı besin maddeleri nedeniyle uzmanların diyet programlarına bile çekinmeden koyduğu besin maddesidir.
Düzenli olarak tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak fasulyenin faydalarını bilerek, bilinçli olarak tüketilmesi daha doğrudur. - Fasulye kolesterol içermediği gibi, kötü kolesterol düzeyinin düşürülmesinde yararlı etkileri bulunan bir besindir. Bu konuda yapılmış olan araştırmalarda fasulye tüketenlerde yaklaşık 3 haftada kötü kolesterol seviyesinin %19 kadar düştüğü belirlenmiştir.
- Potasyum içeriğine sahip olduğundan, fasulyeyi düzenli tüketirseniz yüksek tansiyonun dengelenmesinde etkin bir rol oynar.
- Fasulye lif oranı yüksek bir besindir. Bu yüzden bağırsakları ağır çalışan, kabızlık çeken kişiler bundan fayda sağlar.
- Kansızlık sorunu olanlar içinde, demir içeriği yüksek olan fasulye tüketimi önerilir.
- Hamilelik döneminde kadınların ihtiyacı olan folik asit fasulye sayesinde vücuda alınabilir. Bu vitamin bebeğin gelişiminde, bazı genetik hastalıkların önlenmesinde oldukça önemlidir. Çocuklar açısından da gelişme döneminin en faydalı yiyecekleri arasında kabul edilir.
- Fasulyenin kan şekerini dengeleme özelliği de bulunmaktadır. Bu yüzden şeker hastaları gönül rahatlığıyla fasulye türlerini tüketebilir.
- Fasulye bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve yaşlanma etkilerinin azaltılmasında önemli bir yere sahiptir. Hastalıklara karşı vücudun direncini yükseltir.
- İçeriğindeki antioksidan maddelerle vücutta kanser hastalığının oluşmasına engel olan fasulye, herkes için faydalı olur. Bağırsak kanseri ve meme kanserinde koruyucu etkisi bulunmaktadır.
- Kalp çarpıntısı çekenlerde fasulye tüketimine önem vermelidir.
- Zihinsel yorgunlukta, fiziksel yorgunlukta vücudu destekleyici işlevi bulunan fasulye, her yaştan kişiye tavsiye edilir.
Özellikle kuru fasulye pişirildiğinde gaz sorunu yaşamamak için, akşamdan ıslatılan suyunu değiştirerek haşlanmalıdır. Daha sonra gönül rahatlığıyla fasulye tüketebilir, fasulyenin faydaları açısından her türlü olanaktan yararlanabilirsiniz. Taze fasulye türlerinde bu sorun yaşanmaz.
19.01.2024 18:23:32
Fasulyenin Faydaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|