Fasulye

Fasulye, baklagiller ailesinin bir üyesi olup, yılda bir yılda yetişmekte olan ve kökeni Orta Amerika olan otsu bir bitkidir. Fasulye tırmanıcı özellikte olup, bir yıllık olan bir bitkidir. Tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişebilen eski ve önemli bir bitkidir. Bu bitkinin Amerika'da yetişmekte olan 200 çeşidi vardır. Boğumlu gövde kısmında tüylü ve yeşil renkte olan yaprakları bulunmaktadır.
Yapraklara yakın salkımlar şeklinde kelebeksi çiçekleri olup, bunlar beyaz, mor ve pembe renklerdedir. Dik çalıya benzeyen şekillerinin yanında yükseklikleri 30-75 cm arasında değişmektedir. Ayrıca sarılıcı özellikte olan fasulyelerin boyları ise 1-2 m arasında değişmektedir. Yassı, kıvrık ya da düz olan meyvelerinin uzunlukları ise 5-15 cm civarındadır ve genellikle yeşil renktedirler. Çiçekleri ve meyvesi ile bezelyeye benzer. Bu bitki soğuğa da oldukça dayanıklıdır.

Fasulye dünyanın hemen hemen her yerinde yetişebilen bir bitki olup, özellikle killi, kumlu, nemli olan toprakları daha çok sever. Ilık yerlerde çok daha iyi yetişebilen fasulye, kışı 3-4°C'den aşağı olmayan bölgelerde sonbahar mevsiminde ekilmektedir. Hasadı ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yapılır. Soğuk bölgelerde ise dikim işleminin mevsimi şubattır. Ülkemizde ise özellikle Akdeniz Bölgesinde seralarda yetiştirilmekte olan fasulyelerin hasat işlemi ilkbahar mevsiminin başında yapılmaktadır. Aynı toprak parçası üzerinde senede iki defa ürün alımı yapılabilmektedir. Yaklaşık olarak 80 türü olan fasulye bitkisinin dikim işlemi de sıra usulüyle yapılmaktadır.
Birer metre ara ile açılmış olan çukurlara 4-5 tohum ekilir. Fasulye tohumları yeşerip, büyümeye başladığı zaman hemen yanlarına sırıklar dikilerek bitkinin buna sarılması beklenir. Bugün dünya üzerinde en çok tüketilen sebzelerden biri olan fasulyenin birçok türü bulunmaktadır. En besleyici sebzelerden biri olan fasulye protein bakımından zengindir. Kuru fasulyenin içinde %25 oranında protein, %55 oranında karbonhidrat, %4 oranında selüloz, %2 oranında yağ, %10 oranında su ve %4 oranında ise diğer maddeler yer almaktadır.

Fasulye Çeşitleri


Fasulye hem yeşil hem de kuru olarak tüketilen bir bitkidir. Yeşil halde Ayşe kadın fasulyesi, Çalı fasulyesi gibi isimlerle adlandırılan türleri bulunmaktadır. Kurutulmuş olarak ise dermason, horoz, karnıkara, boncuk, şeker, börülce, göbekli, barbunya ve Dombay fasulyesi diye isimlendirilen türleri de vardır. Çalı fasulyesi; tohumu beyaz, körpesi kılçıksız, makbul ve oldukça lezzetli bir fasulyedir. Boncuk fasulyesi; tohumu bej rengine sahip olup, yuvarlak, oval şeklinde ve kılçıksız bir yapıdadır. Barbunya fasulyesi ise daha çok kuru olarak tüketilen bir çeşittir. Tohumları ise kırmızı benekli bir yapıdadır. Ferasetsiz fasulye de başka bir fasulye çeşididir. Yalnız yeşili makbul olan bu fasulyenin de kılçıksız bir yapısı vardır. Soya fasulyesi; Çin ve Japonya'da tarımı oldukça fazla yapıldığı gibi besin değeri oldukça yüksek olan bir bitkidir. Protein ve yağ bakımından oldukça zengin olan soya fasulyesi içinde yüksek oranda B-E vitaminleri de barındırmaktadır. Kavrulmuş taneleri kahve lezzeti taşımaktadır. Barbunya ise pembe ve beyaz dış kabuğu ve beyaz ağırlıklı taneleri ile bilinen taze fasulyelerden ayrılmaktadır. Dombay, ‘'manda' anlamına gelmektedir ve bu fasulye aşırı iri taneli olmasından ötürü bu ismi almıştır. Karnıkara adı verilen bir diğer fasulye türü de adını göbek kısmındaki siyahtan almaktadır.

Fasulyenin Faydaları Nelerdir?


Fasulye vücuda güç ve enerji verip bedensel ve zihinsel yorgunlukları gidermektedir. Bedenin gelişim ve onarımını destekler. Kemikleri güçlendirdiği gibi romatizma ve siyatik şikâyetlerini de azaltmaktadır. Böbrek hastalıklarına karşı etkilidir. Böbrekleri güçlendirir. Fasulye böbrek kum ve taşlarını düşürmeye de faydalı olur. Sinirleri güçlendirdiği gibi kalp çarpıntılarını da giderebilir. Kandaki şeker oranını düşürüp, şeker hastalığına karşı oldukça yararlıdır.
19.01.2024 16:26:42
Fasulye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fasulye Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Fasulye"
Makalede kafama takılan iki kavram var. Birincisi ferasetsiz fasulye ne anlama geliyor acaba? Bir de bazı fasulyelerin kılçıksız olduğundan bahsedilmiş. Fasulyede nasıl bir kılçık var? Bu kısımda tam olarak ne ifade edildiğini anlamadım. Bilgi verirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.
Yavuz . 29.09.2018 00:57:15

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır

Kuru fasulye nasıl ıslatılır, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye, damaklarda güzel bir tat bırakmasıyla beraber tam bir besin dep...
Devamını Oku

Fasulye Çeşitleri

Fasulye Çeşitleri, Fasulye, vitaminli ve oldukça besleyici olduğu kadar hemen hemen her yerde yetişebildiği için birçok kişinin sofrasında yaz ya da kış taze...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye çeşitleri, Fasulye; Baklagiller familyasında sayılan, phasolus cinsi, ana vatanı orta Amerika olan, toprağa tohum ekilerek ürün alınan, ılı...
Devamını Oku

Patatesli Taze Fasulye

Patatesli taze fasulye, Sebze yemekleri yaz aylarının vazgeçilmezidir. Özellikle taze fasulye yaz aylarında olmazsa olmaz bir yemektir. Yaz aylarının sıcak g...
Devamını Oku

Fasulye Yetiştiriciliği

Fasulye Yetiştiriciliği, Fasulye, baklagiller familyasında besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitkidir. Toprağa tohum ekilerek yet...
Devamını Oku

Konserve Kuru Fasulye

Konserve Kuru Fasulye; Kuru fasulye konservesi genellikle, öğrenci, çalışan ya da ev hanımı olan bütün herkesin kolay bir şekilde yapabileceği, pratik bir ye...
Devamını Oku

Fasulye Ekimi

Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm ...
Devamını Oku

Meksika Fasulyesi

Meksika Fasulyesi, Meksika fasulyesi ülkemizde fazla bilinmemekle birlikte çok güçlü antioksidan içeren bir bitkidir. Meksika fasulyesi diğer fasulyelere kıy...
Devamını Oku

Kırmızı Fasulye

Kırmızı fasulye, baklagiller familyasına aittir ve genelde kırmızı renkte yetişir. Tıpkı böbrek şeklinde olan kırmızı fasulye, birçok vitamin ve mineral...
Devamını Oku

Islatmadan Kuru Fasulye

Islatmadan kuru fasulye: Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gazlı bir baklagil türüdür. Etli, etsiz, pastırmalı veya sucuklu olarak yapılan ...
Devamını Oku

Güveçte Taze Fasulye

Güveçte taze fasulye: Fasulye, her mevsimde bolca tüketilen bir sebzedir. Kurusu ve tazesi her mevsimde bulunabilir. Yaz aylarının en hafif yemeklerinden bir...
Devamını Oku

Fasulye Ağacı

Fasulye Ağacı, bu ağaç türü, boğumlu bir gövde yapısına sahiptir. Fasulye ağacının boğumlu olan gövdesinde tüylü tüylü, aynı zamanda da yeşil renkte birleşik...
Devamını Oku

Tavuklu Taze Fasulye

Tavuklu taze fasulye, Fasulye kış aylarında daha çok sevilerek tüketilen besin değeri yüksek lezzetli besinlerdendir. İsteğe göre yeşil fasulye veya kuru fas...
Devamını Oku

Fırında Taze Fasulye

Fırında Taze Fasulye, değişik yemekler yapmak isteyen ve sürekli aynı tarifi uygulamak istemeyen ev hanımlarının seveceği bir tariftir. Bu yöntemle karameliz...
Devamını Oku

Fırında Kuru Fasulye

Fırında kuru fasulye, sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle büyük restoranlar genelde fırında yapmayı tercih eder. Çünkü bu şekilde çok daha iyi piş...
Devamını Oku

İspir Fasulyesi

İspir Fasulyesi, Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erken pişm...
Devamını Oku

Çalı Fasulyesi

Çalı Fasulyesi, Yeşil yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar. Çalı şeklinde ya...
Devamını Oku

Pamukta Fasulye

Pamukta fasulye, ilkokul zamanlarında hepimiz pamukta fasulye yapmışızdır. Fen bilgisi dersinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla her...
Devamını Oku

Soya Fasulyesi Yemeği

Soya Fasulyesi Yemeği, mucize bir bitki olan soya fasulyesi insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Soya fasulyesi bitkisini ilk önce Çinliler keşfetmiş...
Devamını Oku

Fasulye Unu

Fasulye unu, herkes tarafından bilinmeyen bir un çeşididir. Fasulye unu diğer unlardan daha kaliteli ve lezzetlidir. Fasulye hemen hemen her çeşit fasulye tü...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Patatesli Taze Fasulye
Fasulye Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024