Fasulye Tohumu

Fasulye Tohumu, fasulye cinslerine göre farklılık gösterir. Bazı cinsler tazeyken tüketildiği gibi bazı cinsler kuru olarak tüketilir. O nedenle tohum seçimi yapılırken tüketim amacına uygun tohumlar tercih edilmelidir.

Dikim-Gübreleme ve Sulama


Fasulye cinsleri sırık ve oturak olarak iki gruba ayrılır.
Oturak fasulye erken ürün verir. Dikiminde sırık kullanılmadığı için pratiktir. Rüzgâr alan bahçelerde yetiştirilebilir fakat yine de çok fazla tercih edilmez. Kökleri zayıf olduğu için toprakta çok fazla derine gidemez. Yaklaşık olarak en fazla 15 santimetre derinliğe ulaşabilir. Sert esen rüzgâr kök oluşumuna zarar verdiği için fasulye tohumu rüzgârlı arazileri çok sevmez. Orak fasulyenin verimi sırık fasulyesine göre oldukça düşüktür. Hasat zamanı en kısa süren cinstir. Yaz boyunca devamlı ürün alabilmek için birkaç kez ekilmesi gerekir. Sırık fasulye cinsi 2-3 metre uzayabilir. Büyüme sırasında gövdenin eğilmemesi, ürünlerin zarar görmemesi için sağlam sırıklara sarılır. Hasat zamanı bodur cinslere göre daha uzun sürer fakat yine de bol ürün elde edilir. Rüzgâr almayan yerlerde daha iyi yetişir. Kökleri zayıf olduğu için toprak da çok fazla derine gitmez. Yaklaşık olarak en fazla 15 santimetre derinliğe ulaşabilir. O nedenle rüzgârlı arazileri çok sevmez. Sert esen rüzgâr kök oluşumuna zarar verir. Her iki fasulye çeşidi de sıcak ve ılık iklimleri sever fakat hasat süresi kısa olduğu için soğuk iklimlerde de yetişebilir.
Yıl içerisinde defalarca kez ekimi yapılabilir. Soğuk havalar tamamen etkisini yitirince ekilmesi daha uygun olur. Böylece yaz bitmeden ürünler bolca temin edilebilir.

Fasulye genellikle besin değerlerince zengin, çabuk ısınan, suyu ve ısıyı köklere geçiren toprakları sever. Sert, ağır ve kireçli topraklarda iyi yetişmez. Toprağın pH seviyesinin 5.5-6.5 değerleri arasında olması fasulye için idealdir. Toprak hazırlığı yaklaşık 1,5 ay önce yapılır. Fasulye ekilecek her metrekarelik alan için hesaplama yapılarak gübre miktarı belirlenir. Çiftlik gübresi kullanıma çok uygundur. Tohumların bakımı ve sulama kolaylığı açısından tohum ekimi bir sıra üzerinde yapılmalıdır. Sırık fasulyelerde her sıra arası 70 santim ve her sıra üzerindeki tohum aralığı 30-40 santim olmalıdır. Oturak fasulyelerde ise her sıra arası 50-60 santim ve her sıra üzerindeki tohum aralığı 10 santim olacak şekilde dikim yapılmalıdır. Açılan her çukurun derinliği 4-5 santim civarı olmalıdır ve her çukura kaliteli 4-5 tohum atılmalıdır. Sırık fasulyeler oturak fasulyelere göre daha fazla gübre istediğinden, gübreleme yaklaşık 2 kat fazla yapılmalıdır. Fasulyeler çimlenip, gerçek yaprakları görününce çapa yapılmaya başlanır. Fasulyeler çimlenme için yüksek sıcaklık isterler. Meyve bağlama dönemlerinde ise yüksek sıcaklık büyük zararlara yol açar. Meyvenin verimini ve kalitesini düşürür. Fideler kol vermeye başlayınca fasulyelere 2-3 metre uzunlukta sağlam sırıklar çakılır. Aşırı sıcak havalarda fideler susuz bırakılmamalıdır. Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler kökü kurumadan her 4-5 günde bir sulanmalıdır. Sulamalarda iki hafta aralıklarla toprağa gübre şerbeti vermek ürün verimini ve kalitesini artıracaktır.

21.01.2024 17:13:03
Fasulye Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fasulye Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Fasulye Tohumu"
fasul emek ısteyen ve sonundada bereketlı ve lezzetlı bır urundur topragınız bereketli urununuz kazanclı olsun
fuat . 11.04.2017

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır

Kuru fasulye nasıl ıslatılır, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye, damaklarda güzel bir tat bırakmasıyla beraber tam bir besin dep...
Devamını Oku

Fasulye Çeşitleri

Fasulye Çeşitleri, Fasulye, vitaminli ve oldukça besleyici olduğu kadar hemen hemen her yerde yetişebildiği için birçok kişinin sofrasında yaz ya da kış taze...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye çeşitleri, Fasulye; Baklagiller familyasında sayılan, phasolus cinsi, ana vatanı orta Amerika olan, toprağa tohum ekilerek ürün alınan, ılı...
Devamını Oku

Patatesli Taze Fasulye

Patatesli taze fasulye, Sebze yemekleri yaz aylarının vazgeçilmezidir. Özellikle taze fasulye yaz aylarında olmazsa olmaz bir yemektir. Yaz aylarının sıcak g...
Devamını Oku

Fasulye Yetiştiriciliği

Fasulye Yetiştiriciliği, Fasulye, baklagiller familyasında besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitkidir. Toprağa tohum ekilerek yet...
Devamını Oku

Konserve Kuru Fasulye

Konserve Kuru Fasulye; Kuru fasulye konservesi genellikle, öğrenci, çalışan ya da ev hanımı olan bütün herkesin kolay bir şekilde yapabileceği, pratik bir ye...
Devamını Oku

Fasulye Ekimi

Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm ...
Devamını Oku

Meksika Fasulyesi

Meksika Fasulyesi, Meksika fasulyesi ülkemizde fazla bilinmemekle birlikte çok güçlü antioksidan içeren bir bitkidir. Meksika fasulyesi diğer fasulyelere kıy...
Devamını Oku

Kırmızı Fasulye

Kırmızı fasulye, baklagiller familyasına aittir ve genelde kırmızı renkte yetişir. Tıpkı böbrek şeklinde olan kırmızı fasulye, birçok vitamin ve mineral...
Devamını Oku

Islatmadan Kuru Fasulye

Islatmadan kuru fasulye: Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gazlı bir baklagil türüdür. Etli, etsiz, pastırmalı veya sucuklu olarak yapılan ...
Devamını Oku

Güveçte Taze Fasulye

Güveçte taze fasulye: Fasulye, her mevsimde bolca tüketilen bir sebzedir. Kurusu ve tazesi her mevsimde bulunabilir. Yaz aylarının en hafif yemeklerinden bir...
Devamını Oku

Fasulye Ağacı

Fasulye Ağacı, bu ağaç türü, boğumlu bir gövde yapısına sahiptir. Fasulye ağacının boğumlu olan gövdesinde tüylü tüylü, aynı zamanda da yeşil renkte birleşik...
Devamını Oku

Tavuklu Taze Fasulye

Tavuklu taze fasulye, Fasulye kış aylarında daha çok sevilerek tüketilen besin değeri yüksek lezzetli besinlerdendir. İsteğe göre yeşil fasulye veya kuru fas...
Devamını Oku

Fırında Taze Fasulye

Fırında Taze Fasulye, değişik yemekler yapmak isteyen ve sürekli aynı tarifi uygulamak istemeyen ev hanımlarının seveceği bir tariftir. Bu yöntemle karameliz...
Devamını Oku

Fırında Kuru Fasulye

Fırında kuru fasulye, sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle büyük restoranlar genelde fırında yapmayı tercih eder. Çünkü bu şekilde çok daha iyi piş...
Devamını Oku

İspir Fasulyesi

İspir Fasulyesi, Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erken pişm...
Devamını Oku

Çalı Fasulyesi

Çalı Fasulyesi, Yeşil yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar. Çalı şeklinde ya...
Devamını Oku

Pamukta Fasulye

Pamukta fasulye, ilkokul zamanlarında hepimiz pamukta fasulye yapmışızdır. Fen bilgisi dersinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla her...
Devamını Oku

Soya Fasulyesi Yemeği

Soya Fasulyesi Yemeği, mucize bir bitki olan soya fasulyesi insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Soya fasulyesi bitkisini ilk önce Çinliler keşfetmiş...
Devamını Oku

Fasulye Unu

Fasulye unu, herkes tarafından bilinmeyen bir un çeşididir. Fasulye unu diğer unlardan daha kaliteli ve lezzetlidir. Fasulye hemen hemen her çeşit fasulye tü...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Patatesli Taze Fasulye
Fasulye Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024