{ "title": "Zeytinyağlı Kuru Fasulye", "image": "https://www.fasulye.gen.tr/images/zeytinyagli-kuru-fasulye.jpg", "date": "21.01.2024 23:45:05", "author": "ALİ ATAY", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı Kuru Fasulye, özellikle yaz aylarının vazgeçilmez yemeklerinin başında gelen bu lezzetli yiyecek aynı zamanda zeytinyağı kullanılarak yapılması bakımından hem lezzeti bakımından ve hem de sağlık açısından oldukça yararlıdır. Bunun yanı sıra kuru fasulyenin bilinen birçok yararıyla birlikte Türk mutfağının vazgeçilmez yiyeceklerinin başında gelmesi de onu önemli bir konuma sahip yapmaktadır. Ev hanımlarının sıklıkla yaptıkları bu yemeğin yararları ve tarifi aşağıda verilmiştir. Tarifine geçmeden önce kısaca fasulyenin faydalarından bahsedelim.

Anorganik tuzlar ve protein açısından oldukça zengin olan kuru fasulye aynı zamanda kalp krizini önleyici etkisiyle birlikte kemik yapısının daha da güçlenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Kabızlığı ve şişkinlik durumunu ortadan kaldırır. Fasulye leptin adı verilen hormonun salınımını kolaylaştırır. Bu hormonun vücutta salgılanması da bireyde tokluk hissi yaratır ve iştahı uzun bir süre bastırmada yardımcı olur. Bağırsakları çalıştırmada yardımcı olur. Karaciğer yetmezliğine iyi gelir. Böbrek taşları düşürmede yardımcı olur.

Zeytinyağlı Kuru Fasulyenin Yapılışı için gerekli olan Malzemeleri
Zeytinyağlı Kuru Fasulyenin Yapılış şekli

Boş bir tencereye zeytinyağını, aynı zamanda ufak parçalara ayrılmış olan soğanı, kabuk kısımları, kazınmış halde dörde bölünmüş, yaklaşık birer santim verev parçalara ayrılmış olan havucu koyup, hafif bir şekilde öldürünüz. Sonra ise sulandırılmış salçayı içine koyup, bir iki defa karıştırmanız gerekmektedir. 5-6 bardak kadar su ilave edip kaynamaya bırakınız. Daha öncesinde akşamdan ıslatılmış halde bulunan fasulyeleri iyice yıkayıp, kaynamış olan ilave etmeniz gerekir. Orta hararetli bir ateş üzerinde koymuş olduğumuz fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirme işlemini gerçekleştiriniz. Fasulyelerin biraz yumuşadığını görünce tuzunu ve kırmızı biberini de ilave ediniz. Yüze yüz bir şekilde suyu kalınca artık kuru fasulyemizi ateşten alınız. Servis tabağına alarak, üst kısmını kıyılmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz. Ilık olarak servis yapmanızı öneririz.

İşin püf noktası ise kuru fasulyelerimizin hepsi çiğ bir haldeyken düdüklü tencerede de pişirimi yapılabilir. İçine koyacağımız suyun 2 bardak kadar az olması bu işlem için yeterli olacaktır. Bu sayede kuru fasulyeleri haşlayarak da hazırlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }