{ "title": "Tavuklu Kuru Fasulye", "image": "https://www.fasulye.gen.tr/images/tavuklu-kuru-fasulye.jpg", "date": "19.01.2024 03:49:39", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Tavuklu kuru fasulye, Kuru fasulye Türk yemek kültüründe fazlasıyla önem taşıyan bir yemek çeşididir. Kuru fasulye bakliyatlar arasında protein açısından oldukça zengin bir besin olduğu için fazlasıyla tüketilmektedir. Ülkemizde birçok esnaf lokantasının menülerinde hemen hemen her gün mutlaka kuru fasulye vardır. Özellikle kış aylarında pirinç pilavı ve turşu eşliğinde hazırlanmış bir tabak kuru fasulyeye hayır diyebilecek kimse yoktur sanırım. Kuru fasulye genele kırmızı et ile hazırlanan bir yemek çeşididir. Fakat kolesterolü olan veya kırmızı et tüketmeyen birçok kişi tavuklu kuru fasulye hazırlayıp tüketmektedir. Hiç denemeyenler için söylemeliyim ki tavuklu kuru fasulye en az el ile hazırlanmış kuru fasulye kadar lezzetidir. Birçok kişi kuru fasulyenin gaz yaptığını düşünüp yemekten mahrum kalabiliyor. Fakat fasulyeyi bir gün önceden ıslanır ve pişirmeden önce 15 dakika haşlanır ise kuru fasulyenin gaz sorununu da ortadan kaldırmış oluruz. Tavuklu kuru fasulye kalori oranı düşük protein oranı oldukça yüksek bir yemektir. Kuru fasulye tüketiminde kişinin hafızasını güçlendirir ve kan yapıcı özelliğine sahiptir. Tüketiminde oldukça fayda olduğunu düşündüm tavuklu kuru fasulye yemeğinin tarifini sizlerle paylaşıyorum. Umarım dener ve beğenirsiniz.

Tavuklu kuru fasulye için gerekli malzemeler
Tavuklu Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?

Tavuklu kuru fasulye hazırlamak için öncelikle fasulyeleri bir gün önceden suda bekletiyoruz. Ertesi gün yemeği pişirmeye geçmeden 15 dakika fasulyeleri haşlıyoruz. Haşlanan kuru fasulyenin suyunu değişmeden haşlama suyunda bekletiyoruz. Daha sonra yıkadığımız tavuk göğsünü küp-küp doğrayıp düdüklüye koyuyoruz bir miktar yasız tuzsuz kavurduğumuz tavukların üzerine küçük küçük doğradığımız kuru soğanları ve sıvı yağını ekleyip soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Ardından ince ince kıydığımız sivri biberleri ve dileğimize göre bütün olarak cin biberleri ekliyoruz. Daha sonra biber ve domates salçalarını ekleyip tuzunu ve pul biberini atıyoruz. İçerisine suyunu süzdüğümüz kuru fasulyeleri ekleyip bir kere karıştırıyoruz ve sıcak su ilave ediyoruz. Tavuklu kuru fasulye hazırlar iken kesinlikle sıcak su kullanmak gerekir soğuk su yumuşayan fasulyelerin tekrar sertleşmesini sağlar ve yemek daha geç pişer. Daha sonra düdüklü tencerenin ağzını kapatıp yemek kaynayıp düdüklüden ses gelinceye kadar bekleyip daha sonra düdüklünün hava almasını önleyip bu şekilde yaklaşık 20-30 dakika pişiriyoruz. Piştiğini düşündüğümüz yemeği ocaktan indirip düdüklünün havasını alıp ağzını açıyoruz. 10 dakika dinlendirdiğimiz yemeği sıcak olarak pilav eşliğinde servis yapabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.
" } ] }