{ "title": "Soya Fasulyesi", "image": "https://www.fasulye.gen.tr/images/soya-fasulyesi.jpg", "date": "19.01.2024 07:52:05", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Soya Fasulyesi, Soya, baklagiller familyasından olan özellikle Doğu Asya'da Japonya ve Çin'de tarımı yapılan bir yıllık bir bitki türüdür. Boyu 1-1,5 metreye kadar ulaşmaktadır. Soya fasulyesi, 17. Yüzyıl da Uzak Doğudan gemiler ile beraber, Amerika ve Afrika kıtasına getirilmiş oradan da tüm dünyaya yayılmıştır. Her kıtada önemi bilinmiş ve tarımı yapılmıştır. Günümde Afrika kıtası hariç her kıtada tarımı yapılmaktadır. Protein yönünden zengin olan soyanın içerisinde %25 yağ, %45 protein, %25 karbonhidrat ve %5'te mineral çok sayıda vitamin ve aminoasitler içermektedir. Farklı iklim bölgelerin de tarımı yapılabilen bir bitki olan soya, kumlu toprak harici her türlü toprakta yetişebilmektedir. Sıcaklık olarak, ortalama 25 C'de daha verim alınmaktadır. Bundan dolayıdır ki Dünyanın hemen hemen her bölgesinde üretimi yapılmaktadır. Gıda olarak bakıldığında Soya Fasulyesi, Dünyada en çok tüketilen gıdalar arasında yer almaktadır. Özellikle, yağı, peyniri, sütü, eti üretilmektedir. Yem sanayisinde de en fazla küspe olarak kullanılmaktadır. Ayrıca biyoyakıt olarak da kullanılmaktadır. Protein bakımından zengin olması sebebi ile hayvansal ürünlere alternatif olarak, soya fasulyesi tüketilmelidir. Soyanın birçok hastalığa faydalı olduğu tespit edilmişse de özellikle meme kanserini tetiklediği söylenmektedir.