{ "title": "Soya Fasulyesi Tohumu", "image": "https://www.fasulye.gen.tr/images/Soya-Fasulyesi-Tohumu-22.jpg", "date": "20.01.2024 17:49:09", "author": "Fatoş Özçelik", "article": [ { "article": "Soya fasulyesi tohumu, özellikle Çin, Kore gibi uzak doğu ülkelerinde yetiştirilen dört bin yıllık geçmişe uzanan o bölgede yaşayanların en önemli geçim kaynağıdır. Soya, dünyada en önemli yağ bitkisi olup üretimde 1. Sırayı almaktadır. Soya bitkisi zengin protein içeren amino asitler bulunması nedeniyle harika bitki olarak anılmaktadır. Ülkemizde genellikle hayvan beslemede vazgeçilmez yem olarak kullanılan soya üretimi yetmediği için ithal edilmektedir.

Soya fasulyesi tohumu yetiştirmek için şunlar gereklidir
Soya fasulyesi tohumu üst üste aynı tarlaya ekilmemelidir. Çünkü hem verimi düşer hem de hastalık ve zararlılar çoğalır. Soya tohumu ekmeden önce tohumlar gölge bir yerde 100 kg tohuma 2 su bardağı su ya da şekerli su serpilerek iyice karıştırılıp nemlendirilir. Üzerine 500-700 gram bakteri serpilerek iyice karıştırıldıktan sonra ekime hazır hale gelir. Bir yıl önce soya yetiştirilmiş tarladan alınan toprakla, soya tohumu karıştırılıp aşılama yapılabilmektedir. Ülkemizde soya ekmek için en uygun zaman nisan sonu mayıs başıdır. İkinci ürün için soya en geç temmuz başına kadar ekilmelidir. Soya yetiştirme süresinde en az 2 defa sulanmalıdır. Soya ülkemize ilk kez 1930'lu yıllarda girmiş ve uzun yıllarca sadece Karedeniz bölgesinde tarımı yapılmıştır. Günümüzde ise en çok Çukurova bölgesinde yapılmaktadır. Soya yağı çıkarıldıktan sonra kalan unu çok besleyici olup proteince çok zengindir. Bu sebepten dolayı gıda sektöründe çok fazla kullanılmaktadır. Birçok hastalığa iyi geldiğinden dolayı insan hayatında önemli yeri olmaktadır. Özellikle kalp ve kanser hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Soya fasulyesi tohumu özellikleri nelerdir?
" } ] }