{ "title": "Soya Fasulyesi Protein", "image": "https://www.fasulye.gen.tr/images/Soya-Fasulyesi-Protein-95.jpg", "date": "21.01.2024 04:45:13", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Soya Fasulyesi Protein, Bakımından birçok bitkisel kaynaklara göre oldukça yüksek protein oranına sahiptir. Bu özelliği ile hayvansal protein kaynaklarına göre de oldukça sağlıklı bir protein maddesidir. Bitkisel kaynaklı olan soya proteini, soya fasulyesinden elde edilir. Soya fasulyesi 5000 yıl önce Doğu Asya ovalarında keşfedilmiştir. Yıllar boyunca besin ögelerinde yer alan ve insan vücudu için gerekli olan tüm amino asitler ile kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, çinko, potasyum, C vitamini ve B1, B2, B3, B5, B6, B9 vitaminleri içeren soya fasulyesinin faydalı bileşenleridir. Besin değeri oldukça yüksektir. Bazı kaynaklara göre kadın sağlığı açısından faydalı olduğunu bilimsel olarak çok kez kanıtlanmıştır. Ayrıca soya fasulyesinde süt, peynir, yağ ve et yapılır. Soya proteini düşük yağ oranı nedeniyle vejetaryenlerin kullandıkları bir protein çeşididir. Dolayısıyla protein, amino asitlerin birleşmesinden oluşan organik yapı molekülleridir. Yani organizmanın en önemli yapı taşıdır. Protein, canlılar için önemli bir kavramdır. Bununla birlikte, amino asitler birleşerek proteinleri, proteinler birleşerek hücreleri, hücreler birleşerek dokuları, dokular birleşerek organ ve kas grubunu oluşturur.

Protein Oluşumu; İnsan vücudunda protein oluşumu kemikten saça, kandan beyine olan tüm dokularda bulunur. Dokuların yenilenmesinde ve onarımında etkileri üzerine gelişme, büyüme, yaraların tamir etmesinde, çeşitli maddelerin sindirimi ve mikroplara karşı vücudu koruma sağlaması için çok gereklidir. Bilhassa zekâ geliştirmede, kas, karaciğer gibi organların ve dokuların yüzde doksanını proteinler oluşturur. Çeşitli enzimler, hormonlar ve salgılar protein yapısındadır. Kemik sistemi üzerinde ve yağ dokusunda protein az miktarda bulunur. En önemli olan protein, anne sütü ve yumurta sarısıdır. Şayet besinlerden yeteri kadar alınmaz ise yedek protein tükendikten sonra hücredeki yapısal proteinler yıkılmaya başlar ve sağlığı bozar. Bunun için günlük protein ihtiyacının düzenli olarak karşılanması gerekir. Soya fasulyesi proteini de whey proteini gibi yüksek seviyede aminoasit içerir. Bu protein ihtiyacı soya fasulyesinden sağlanır. Soya proteinin kolesterol, laktoz ve yağ seviyeleri oldukça düşüktür. Antioksidan olarak da birçok hastalığın tedavisinde etki gösterir.

Soya Fasulyesi Protein Faydaları Nelerdir?


" } ] }