{ "title": "Pamukta Fasulye", "image": "https://www.fasulye.gen.tr/images/Pamukta-Fasulye-52.jpg", "date": "21.01.2024 05:01:22", "author": "Özge Koçak", "article": [ { "article": "
Pamukta fasulye, ilkokul zamanlarında hepimiz pamukta fasulye yapmışızdır. Fen bilgisi dersinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla herkese pamukta fasulye deneye yaptırtılır. Pamukta fasulye, çocuklarla yapılan deneylerden en popüler olanıdır. Hemen hemen herkes çocukluğunda fasulye deneyi yapar. Pamukta fasulye, cansız gibi görünen bir cismin yani fasulyenin canlı bir yapıya dönüşmesini gözlemlemek amacıyla yapılır. Böylece çocuklar bitkilerin nasıl oluştuğunu, nasıl çimlendiğini aşamalar şeklinde gözlemler. Pamukta fasulye fen bilgisi ve biyoloji dersinin özeti gibi düşünülebilir. Ayrıca pamukta fasulye deneyi çocuğunuzun özgüvenini artırmanın ve başarma azmi aşılamanın basit bir yoludur diyebiliriz. Pamukta fasulye deneyini çocuğunuzun bizzat kendisi yapması gereklidir. Böylelikle çocuk tek başına bir şey başarmanın deneyimini de yaşamış olacaktır. Pamukta fasulye oldukça basit bir şekilde yapılmaktadır. Pamukta fasulye deneyinin hiçbir riski bulunmaz tam tersi çocuğunuz için çok faydalı olacaktır. Kolay bulunan ve ucuz malzemelerle, etrafı kirletmeden yapılır. Neredeyse hiçbir zorluğu ve masrafı yoktur. Pamukta fasulye deneyi yapımı oldukça heyecanlıdır. Çocuk günden güne değişen, çimlenen, büyüyen bir bitkiyi inceleyecektir. Fasulye tohumunun bir sonraki aşamada neye benzeyeceğini ne kadar büyüyeceğini takip etmek, çocuk için eğlenceli ve heyecan verici olacaktır. Çocuk, hayatında ilk defa gördüğü bu manzarayı bir daha unutamayacaktır ve bu deneyle birlikte tohumun nasıl çimlendiğini gözlemlemiş olacaktır.

Pamukta fasulye yapımı için malzemeler
Pamukta fasulye yapımı ve aşamaları nelerdir?
Eğer uygun bir ortamda, güneş ışığını iyi bir şekilde alabiliyorsa ve siz suyunu her gün belirli miktarda verirseniz, pamukta fasulye ortalama 4 hafta sonunda yeşerdiğini göreceksiniz. Eğer ışık almıyorsa veya oksijensiz bir ortamda bu işlemi yaparsanız çimlenme işlemi gerçekleşmez ya da çok miktarda su verirseniz, fasulyeleriniz yeşermeden çürüyecektir. Bu nedenle her şeyi doğru şekilde yapmalısınız.
" } ] }