{ "title": "Maş Fasulyesi", "image": "https://www.fasulye.gen.tr/images/mas-fasulyesi.jpg", "date": "20.01.2024 10:14:47", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Maş Fasulyesi, Maş fasulyesi, pek çok insan tarafından bilinen bir besin olmasa da oldukça yararı olan bitki çeşitlerinden birisidir. Cin börülcesi olarak da adlandırılan bu tür, günümüzde yeni yeni yayılmaktadır ve insanlar tarafından, sıklıkla tüketilen bir ürün haline gelmiştir. Özetle maş fasulyesinin faydalarını sıralamak gerekirse; Bağırsakları düzenleyici bir etkiye sahiptir. Yüksek şekeri düşürür. Hücrelerde yenilenmeye yardımcı olur. Şeker hastalarının ihtiyacı olan B vitaminleri, maş fasulyesi içerisinde bol miktarda bulunmaktadır. Ayriyeten maş fasulyesi içerisinde yine bol bol protein yer almaktadır. Maş fasulyesi Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaygın olarak kullanılan, minik ve yeşil görünümü olan fasulye çeşididir.

Maş fasulyesini kullanıp, piyaz ve köfte yemekleri yapabilirsiniz. Pilav çeşitlerinde maş fasulyesi kullanabilir ya da evde yetiştirebilirsiniz. Salatalarda da çoğunlukla bu fasulye kullanılmaktadır. Geçmiş yüzyıllarda Çinliler tarafından hastalıkları tedavi etmek için kullanılan bir bitkidir. Maş fasulyesi taze şekilde tüketilmeli ve pişirilerek servise sunulmalıdır. Diğer bakliyatlar gibi pişirmeden önce ıslatılıp, bekletilmesi önerilmektedir. Sonra isterseniz salatasını yapabilirsiniz, isterseniz de çorbasını yapabilirsiniz. Çorba olarak mercimek çorbası gibi pişirebilirsiniz. Hatta suda beklettikten sonra yağda kavurarak, çıtır çıtır çerez gibi de yiyebilirsiniz. Özellikle Çin'de en çok bu şekilde çok tüketilmektedir. Filizlendirerek aynı soya fasulyesi gibi, filizi de salata olarak yenilmektedir.

Maş fasulyesi eski dönemlerde Asya'da direkt olarak ilaç olarak bile kullanılmıştır. Ayurveda ilacı niteliği taşımaktadır. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Demir, magnezyum, çinko, potasyum ve fosfor içermektedir. Sinir sistemine de iyi geldiği gözlemlenmiştir. Strese ve depresyona karşı direnç sağlamaktadır. Ayrıca kalp dostu olan bu besin, uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
" } ] }