{ "title": "Kuru Fasulye Çeşitleri", "image": "https://www.fasulye.gen.tr/images/kuru-fasulye-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 04:21:56", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
Kuru Fasulye çeşitleri, Fasulye; Baklagiller familyasında sayılan, phasolus cinsi, ana vatanı orta Amerika olan, toprağa tohum ekilerek ürün alınan, ılıman iklimi seven aşırı sıcak ve düşük ısılarda zarar gören çok narin, tek yıllık otsu bir bitki türüdür. Gövde yapısı boğumlu olan, tüylü ve yeşil renkli bileşik yapraklıdır. Yaprak köklerinin hemen yakınında salkımlar halinde çıkan kelebek biçimdeki çiçekler mor, pembe veya beyaz renklerdedir. Dik çalı şeklinde ve sarmaşık özellikte iki türü bulunmaktadır. Sebzeleri düz, yuvarlak, yassı ya da kıvrımlı biçimde, boyları 5-15 santim arasında değişebilmektedir.

Kuru fasulye ise bitkinin sebzesi içindeki çekirdek tanelerinin kurutulması sonucu elde edilmektedir. Dünya genelinde 80'e yakın kuru fasulye çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde ise yetiştirilen bodur fasulye çeşitleri içinde Türk Standartlar Enstitüsü tarafından yapılan biçim, şekil, tip, yapı gibi özellikleri ve bunun yanında pazar durumu'da dahil dikkate alınmak kaydıyla araştırmalarında, kuru fasulye çeşidini 10 isme ayırmışlardır. Bunları Tombul, Horoz, Çalı, Selanik, Dermason Şeker, Battal, Bomba, Barbunya ve Sıra şeklinde adlandırılmışlardır. TSE uzmanları tarafından yapılan açıklamalar, fasulyenin başta fiziksel özellikleri olmak üzere birçok özellik açısından birbirinden farklı niteliklere sahip olduğunu belirterek son yıllarda kuru fasulye çeşitlerinin yerli üretimi yetersiz olduğundan. Polonya, Arjantin, Kırgızistan, Ukrayna ve İran gibi ülkelerden ithalat yapılarak iç piyasaya sürüldüğünü ve bunlar üzerinden de tohum araştırması yaptıklarını açıklamışlardır.

Kuru Fasulye çeşitleri

Tombul; bu çeşide giren kuru fasulyelerBeyaz renkte olup, oval şekilli genelde taneleri küçük olmaktadır.

Çalı; Beyaz renkte, taneleri tombul kuru fasulyeye göre biraz daha büyük fiziki yapısı böbrek biçimindedir.

Horoz; bu çeşide giren kuru fasulyeler uzunca silindirik şekilli, beyaz renkte ve genellikle orta büyüklükte tanelidir.

Selanik; bu tip kuru fasulyeler ise beyaz renkte, taneleri yassı biçimde, büyük taneli olan, uç kısımları yuvarlaktır.

Dermason; Dolgunca yassı olan bu kuru fasulye çeşidi, beyaz renkte, çok iri taneleri olan, bir ucu yuvarlak diğer uçları yuvarlak yapıdadır.

Şeker; Taneleri iri, beyaz renkte, fiziki şekli yuvarlıktır.

Battal; Fiziki yapısı böbrek şekline benzeyen bu kuru fasulye çeşidi beyaz renkte olup ovalimsi yassı biçimde ve büyük tanelidir.

Bomba; Beyaz renkte, taneleri çok iri (Battal), fiziki yapısı ovalimsi şişkin biçimindedir.

Barbunya; Bej rengindeki zemin üzerine kırmızı çizgili veya Alacalı, benekli renkte, taneleri iri, fiziki şekli yuvarlağa yakın oval biçimdedir.

Sıra; Taneleri küçük, beyaz renkte olup, fiziki yapısı yassı şeklinde bir uçları düz diğer ucu yuvarlak biçimdedir.
" } ] }