Kırmızı fasulye, baklagiller familyasına aittir ve genelde kırmızı renkte yetişir. Tıpkı böbrek şeklinde olan kırmızı fasulye, birçok vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahiptir. Et yemeyenler tarafından sıkça tüketilen kırmızı fasulyenin besleyici özelliği de oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra antioksidanlar bakımından güçlü bir özelliğe sahiptir. Kırmızı fasulye içeriği sayesinde sağlık için geniş bir yelpazede fayda sağlamaktadır. Kan şekeri, kalp sağlığı, bağışıklık sistemi gibi pek çok alanda hizmet vermektedir. Bu nedenle de çocuk ve yetişkinlerin mutlaka beslenme listesinde yer verilmelidir.
Kırmızı fasulyenin faydaları nelerdir?
Antioksidan içeriği sayesinde kansere karşı vücudu koruyucu etkisi vardır. Sindirim sistemini kanserojen maddelerden ve serbest radikallerden koruyucu özelliği vardır. İçeriğinde yer alan K vitamini stres hücrelerini korur ve sindirim sistemi organlarının kansere yakalanma riskini azaltır.
K vitamini içeriği aynı zamanda beyin ve sinir sistemi içinde faydalıdır. Kırmızı fasulye bilişsel ve beyin fonksiyonlarının işlevsel bir şekilde çalışmasını sağlar. Fasulye bu sistemlerin gerek duyduğu tiamini karşılayıcı özelliğe sahiptir.
Kırmızı fasulye kan şekerini düzenler. Kan şekerinin düşmesine yardımcı olan protein bakımından zengin içeriğe sahiptir.
Özellikle kırmızı barbunya fasulye sahip olduğu lif sayesinde kolesterolün düşmesini sağlar. İçeriğinde yer alan folat kalp ritmini kontrol etmeye yardımcı olarak, kalp krizi ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Vücuda enerji sağlar. İçinde bulunan demir metabolizma ve enerji üretimine destek olur. Manganez bakımından da zengin içeriğe sahip olan kırmızı fasulye vücudun gerek duyduğu enerjiyi karşılar.
Kırmızı fasulye adeta protein kaynağıdır. Et ve süt ürünlerine bu özelliğiyle rakip olabilecek bir besin maddesidir.
Kalsiyum ve manganez içeriği kemik sağlığını olumlu yönde etkiler. Kemikleri kemik erimesi başta olmak üzere birçok kemik hastalığına karşı koruyarak güçlendirir. Kalça kırığı ve kemik kırığı riskini minimuma indirir.
Kırmızı fasulye cilt sağlığı içinde oldukça faydalıdır. İçeriğinde cilt sağlığı için faydalı olan yağlı asitler, lipitler barındırır. Bu maddeler cildin daha parlak ve sağlıklı kalmasını sağlar.
Kırmızı fasulye hücre ölümünü engeller. Bu özelliği antioksidan etkisi sayesinde gerçekleşmektedir.
Kan şekerini düzenlemek amacıyla kırmızı fasulye beslenme listesine mutlaka eklenmelidir. Kan şekerini düzenleyici etkisinin yanı sıra kilo vermeye de yardımcı olur.
Bazı kaynaklara göre kırmızı fasulyenin migren ağrılarına karşı iyi geldiği bilinmektedir. Yüksek kan basıncını düzenleyerek baş ağrısını geçirici etkisi vardır.
İçeriğinde bulunan B6 ve mineraller sayesinde doku gelişimine katkıda bulunur.
Bağırsakların sağlıklı ve aktif çalışmasını sağlar. Bağırsak sendromu hastalığına karşı iyileştirici özelliği bulunur.
Kırmızı fasulyede bulunan çinko göz sağlığını korur. Göz hastalıklarına yakalanma olasılığını azaltır.
Akne gibi cilt problemlerine karşı iyi gelir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Astım hastalığına karşı iyi gelir.
İçinde bulunan demir, çinko, bakır ve magnezyum sayesinde saç sağlığını korur. Aynı zamanda tırnak sağlığı içinde faydalıdır.
Çocukların gelişimine katkıda bulunmak için düzenli kırmızı fasulye tüketimi önemlidir.
Kırmızı fasulyenin zararları nelerdir?
Sağlık için geniş bir yelpazede kullanılabilen ve adeta bir reçete olan kırmızı fasulye, kişinin genel durumuna bağlı olarak bazı yan etkilerde bulunabilir. Çok ciddi bir yan etkisi olmasa da yaşanabilecek yan etkiler şu şekilde sıralanabilir;
Kırmızı fasulyeyi aşırı derecede tüketmek hazımsızlık, gaz ve şişkinlik hissine ve dolayısıyla göğüs ağrısına yol açabilir.
Haşlanarak tüketilmesi gereken kırmızı fasulye çiğ tüketildiğinde zehirleyici etki yaratabilir.