{ "title": "Fasulye Yetiştiriciliği", "image": "https://www.fasulye.gen.tr/images/fasulye-yetistiriciligi.jpg", "date": "19.01.2024 03:18:29", "author": "Saadet Selen Yetişkin", "article": [ { "article": "
Fasulye Yetiştiriciliği, Fasulye, baklagiller familyasında besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitkidir. Toprağa tohum ekilerek yetiştirilir.

Toprak ve İklim Şartları: Fasulye, toprak istekleri bakımından seçici olmayan bir bitkidir. Ancak organik madde yönünden zengin, iyi havalanan, yumuşak ve su tutma kapasitesi iyi olan topraklarda daha başarılı sonuç verir. Asit değeri fazla olan topraklardan hoşlanmaz. Fasulye, ılıman iklim sebzesidir. Maksimum gelişme için ortalama sıcaklığın 16-24 derece arasında olmasını ister. Sıcaklık derecesi sıfırın altında 2-3 düşerse büyük zarar görür. Çiçeklenme devresinde ise sıcaklığın 18-20 derece arasında olması gerekir. Yıllık ortalama yağışı 500-1500 mm olan yerlerde fasulye sulanmadan da yetiştirilebilir.

Tohum Ekimi: Nisan ve Mayıs ayları fasulye ekimi yapmak için en doğru zaman aylarıdır. Fasulye tohumları havanın iyi olduğu bir günde ekilmelidir çünkü toprağın ısısı çok önemlidir. Soğuk toprağa yapılan ekimde yeterli ürün alınamaz. Ekim işleminden önce fasulye tohumlarını bir gün suda veya nemli bir bez içinde bekletmek çimlenmesine yardımcı olur. Ekilecek alana önce yanmış ahır gübresi atılmalıdır. Sonra toprağı düzleştirilmelidir ki tohumlar çimlenirken rahatça dışarı çıkabilsin. Fasulye tohumlarını 3-4 cm derine ekilmelidir. Son olarak da fısfıs yöntemiyle toprak nemlendirilmelidir. Tohumlar ortalama bir hafta sonra çimlenmeye başlar. Toprak soğuksa çimlenme süresi uzar.

Gübreleme: Fasulyeler için önerilecek ticari ve tabi gübre miktarları, öncelikle topraktaki besin maddeleri miktarları ile alakalıdır. Toprak tahlili neticelerine göre ihtiyaç duyulan gübrelerin verilmesi en doğru yoldur. En uygun toprak olarak görülen kumlu-tınlı topraklara birkaç senede bir, dekara 2-3 ton aralığında olmak üzere yanmış çiftlik gübresi verilir. Dekara 2-5 kg saf azot, 4-6 kg fosfor ve 3-5 kg potasyum verilmelidir.

Çapalama: Fasulye çimlenme sürecinde suya pek fazla ihtiyaç duymaz. Çiçek açtığında ve hasat zamanında hafif ama sık sulama yapılmalıdır. Sularken yaprak ve çiçeklerine su değmemesine özen gösterilmelidir.

Fasulye tamamen toprak yüzeyine çıkıp 4-5 çift yapraklı olunca ilk çapa yapılmalıdır. Bitkilerin dallanma döneminde çiçek açmadan önce, birinci çapadan 2-3 hafta sonra ikinci çapa yapılmalıdır. Çiçeklenme döneminde çapalama işlemi yapılmamalıdır. Sulama sonrasında, toprak üzerinde kaymaklaşmış tabaka oluştukça da çapalamanız yerinde olur. Böylece hem toprağı havalandırmış olursunuz hem de yabani otlar gelişmez.

Hasat: Fasulye, yer fasulyesi ve sırık fasulyesi olarak iki büyük gruba ayrılır. Sırık fasulyesinde bitki uzamaya başladığı zaman, yanına dikilen bir sırığa iple sarılmalıdır. Sırığa sardırınca gelişigüzel büyümediği için fasulyeleri kolayca hasat edebilirsiniz. Fasulye hasadı 3-4 günde bir yapılmalıdır. Böylece hem aldığınız mahsul artar hem de taze ve lezzetli ürün toplanmış olur. Hasadı geç yapılırsa, yani fasulyelerin büyümesine izin verilirse, kılçıklanma olur.
" } ] }