{ "title": "Fasulye Tohumu", "image": "https://www.fasulye.gen.tr/images/fasulye-tohumu(1).jpg", "date": "21.01.2024 17:13:03", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Fasulye Tohumu, fasulye cinslerine göre farklılık gösterir. Bazı cinsler tazeyken tüketildiği gibi bazı cinsler kuru olarak tüketilir. O nedenle tohum seçimi yapılırken tüketim amacına uygun tohumlar tercih edilmelidir.

Dikim-Gübreleme ve Sulama

Fasulye cinsleri sırık ve oturak olarak iki gruba ayrılır. Oturak fasulye erken ürün verir. Dikiminde sırık kullanılmadığı için pratiktir. Rüzgâr alan bahçelerde yetiştirilebilir fakat yine de çok fazla tercih edilmez. Kökleri zayıf olduğu için toprakta çok fazla derine gidemez. Yaklaşık olarak en fazla 15 santimetre derinliğe ulaşabilir. Sert esen rüzgâr kök oluşumuna zarar verdiği için fasulye tohumu rüzgârlı arazileri çok sevmez. Orak fasulyenin verimi sırık fasulyesine göre oldukça düşüktür. Hasat zamanı en kısa süren cinstir. Yaz boyunca devamlı ürün alabilmek için birkaç kez ekilmesi gerekir. Sırık fasulye cinsi 2-3 metre uzayabilir. Büyüme sırasında gövdenin eğilmemesi, ürünlerin zarar görmemesi için sağlam sırıklara sarılır. Hasat zamanı bodur cinslere göre daha uzun sürer fakat yine de bol ürün elde edilir. Rüzgâr almayan yerlerde daha iyi yetişir. Kökleri zayıf olduğu için toprak da çok fazla derine gitmez. Yaklaşık olarak en fazla 15 santimetre derinliğe ulaşabilir. O nedenle rüzgârlı arazileri çok sevmez. Sert esen rüzgâr kök oluşumuna zarar verir. Her iki fasulye çeşidi de sıcak ve ılık iklimleri sever fakat hasat süresi kısa olduğu için soğuk iklimlerde de yetişebilir. Yıl içerisinde defalarca kez ekimi yapılabilir. Soğuk havalar tamamen etkisini yitirince ekilmesi daha uygun olur. Böylece yaz bitmeden ürünler bolca temin edilebilir.

Fasulye genellikle besin değerlerince zengin, çabuk ısınan, suyu ve ısıyı köklere geçiren toprakları sever. Sert, ağır ve kireçli topraklarda iyi yetişmez. Toprağın pH seviyesinin 5.5-6.5 değerleri arasında olması fasulye için idealdir. Toprak hazırlığı yaklaşık 1,5 ay önce yapılır. Fasulye ekilecek her metrekarelik alan için hesaplama yapılarak gübre miktarı belirlenir. Çiftlik gübresi kullanıma çok uygundur. Tohumların bakımı ve sulama kolaylığı açısından tohum ekimi bir sıra üzerinde yapılmalıdır. Sırık fasulyelerde her sıra arası 70 santim ve her sıra üzerindeki tohum aralığı 30-40 santim olmalıdır. Oturak fasulyelerde ise her sıra arası 50-60 santim ve her sıra üzerindeki tohum aralığı 10 santim olacak şekilde dikim yapılmalıdır. Açılan her çukurun derinliği 4-5 santim civarı olmalıdır ve her çukura kaliteli 4-5 tohum atılmalıdır. Sırık fasulyeler oturak fasulyelere göre daha fazla gübre istediğinden, gübreleme yaklaşık 2 kat fazla yapılmalıdır. Fasulyeler çimlenip, gerçek yaprakları görününce çapa yapılmaya başlanır. Fasulyeler çimlenme için yüksek sıcaklık isterler. Meyve bağlama dönemlerinde ise yüksek sıcaklık büyük zararlara yol açar. Meyvenin verimini ve kalitesini düşürür. Fideler kol vermeye başlayınca fasulyelere 2-3 metre uzunlukta sağlam sırıklar çakılır. Aşırı sıcak havalarda fideler susuz bırakılmamalıdır. Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler kökü kurumadan her 4-5 günde bir sulanmalıdır. Sulamalarda iki hafta aralıklarla toprağa gübre şerbeti vermek ürün verimini ve kalitesini artıracaktır.

" } ] }