{ "title": "Fasulye Haşlama", "image": "https://www.fasulye.gen.tr/images/Fasulye-Haslama-36.jpg", "date": "19.01.2024 20:43:20", "author": "fatma yılmaz zengin", "article": [ { "article": "
Fasulye haşlama, yemek yapımında daha kolay pişmesini sağlamak amaçlı yapılan bir harekettir. Fasulye çok besleyici bir sebzedir. Baklagillerden bir bitki olan fasulye, sırık fasulyesi ve yer fasulyesi olarak ikiye ayrılır. Fasulyeler her yerde yetişebilir. Fakat killi, kumlu ve nemli toprakları çok sever. Meyvesi ve kurutulmuş tohumları yiyecek olarak da kullanılabilir. Ülkemizde yetiştirilen başlıca cinsleri ayşekadın, çalı ve barbunya fasulyeleridir. İlk olarak saydığımız iki cins fasulye tazeyken yenir. Fasulyenin dermason, şeker ve selanik fasulyeleri gibi farklı çeşitleri de vardır. Bunların ise kurutulmuş tohumları yenir. Küçük boy olarak adlandırdığımız fasulyenin adı ise börülcedir. Soya fasulyesinden ise yağ çıkartılır. Fasulye, sırık ve bodur fasulye olmak üzere ikiye ayrılır.

Fasulyenin Faydaları Nelerdir?

Fasulyenin faydaları aslında saymakla bitmez. Protein ve anorganik tuzlar açısından çok zengindir. Fasulye baklagiller ailesinden olup genellikle kırmızı renkte yetişir. Koyu kırmızı ve böbrek şeklinde olan fasulye potasyum, demir, magnezyum, protein gibi buna benzer mineraller açısından zengindir. Fasulyenin besleyici özelliği çoktur. Bunun yanında güçlü antioksidanlar arasında olduğu için bağışıklık sistemi güçlüdür.

Fasulye Haşlama Nasıl Yapılır?

Fasulye yemeği yapmadan önce fasulyeler akşamdan sıcak su ile ıslatılmalı veya pişirmeden önce haşlanmalıdır. Fasulye haşlanmadan pişirildiğinde çok fazla saat içerisinde bekleseniz bile pişmekte çok zorlanır. Bu yüzden önceden ya ıslatılmalı ya da haşlanmalıdır. Fasulyenin ıslatılma ve haşlama süreleri vardır. Bu süre yaz aylarında yaklaşık olarak 5 saattir. Normal olan süre ise fasulye iyice şişene kadar ıslatılma süresidir. Eğer ki kuru fasulye düdüklü tencere ile pişecekse ıslatılmış kuru fasulye direk olarak düdüklü tencereyle pişirilebilir. Fasulye ıslandıktan sonra suyu iyice süzülmeli, yeni su ile bir müddet tekrar kaynatılmalıdır. Kuru fasulye kaynarken çıkan köpüğü alındıktan sonra düdüklü tencere ile pişirilebilir. Köpüğü alınmamış kuru fasulye insanlarda gaz yapar ve bu yüzden köpüğünün alınması gereklidir.
" } ] }