{ "title": "Fasulye Ekimi", "image": "https://www.fasulye.gen.tr/images/fasulye-ekimi.jpg", "date": "20.01.2024 07:58:11", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm dünyada baklagil yetiştiriciliğinde fasulye %35'lik bir orana sahiptir. Ülkemizde fasulye ekiminde dünyada ilk on arasındadır. Özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde fasulye ekimi önemli bir seviyededir. İyi bir protein kaynağı olduğundan, fasulye toplumda çok tüketilir. Ayrıca fasulyenin dermason, çalı, horoz, şeker, barbunya gibi türleri de vardır. Fasulye ayrıca yarı sarıcı, bodur ve tam sarıcı gibi büyüme şekillerine göre sınıflandırılır. Eğer fasulye ekiminde iklim koşulları sağlanamazsa, üründe çok zarar edilir. İlkbaharda geç dönemde, sonbaharda erken dönemde oluşan donlardan olumsuz etkilenen bir bitkidir. Fasulye çimlenmek ve gelişmek için, sıcaklığa ihtiyacı olan, rüzgâr istemeyen bir bitkidir. Bu yüzden fasulye ekiminde çimlenme döneminde sıcaklığın fazla olması, çiçeklenme döneminde ise havanın serin geçmesi tercih edilir.

Fasulye ekiminde toprak isteği

Fasulye ekimi yapılacak olan arazi sonbahar döneminde 20-25 cm derinlikte olacak şekilde işlemelidir. Sürüm yapılmadan önce ahır gübresi verilmeli ve bunun toprağa karışması sağlanmalıdır. İlkbahar geldiğinde toprak tırmık ve kültivatör yardımıyla yeniden işlenir. Bu sayede ekim için toprak hazır hale getirilir. Fasulye toprak bakımından seçiciliği olmayan bir bitkidir. Önemli olan toprağın iyi işlenmesidir.

Fasulye ekiminde olması gereken çimlenme sıcaklığı ise 18-20 derecedir. Çimlenmenin olması için toprağın bu sıcaklıklarda olması gerekir. Eğer bunun altındaki sıcaklık olursa, tohumlarda çimlenme olmaz ve hastalıklar yaygınlaşır. Orta Anadolu'da en uygun ekim Nisana ayı sonuyla Mayıs ayı başında yapılabilir. Fasulye ekimi mibzerle, daha önce hazırlanmış karıklara ya da ocaklara yapılır. Ancak fasulye türlerine göre bırakılan aralıklar değişik olabilir. Ekim derinliği de genellikle 3-6 cm'ye kadar olur. Ekim yapılan toprak türüne göre uygun gübreler kullanılabilir. Fakat fasulye ekiminde yanmış küçük baş hayvan gübresi daha iyi sonuç alınmasına neden olur.

Fasulye ekiminde bakım nasıl yapılır?

Ekim döneminde yağan yağmurla toprakta kaymak oluşumuna neden olabilir. Bunu çapalama yaparak ortadan kaldırmak gerekir. İlk çapalama bitkilerin 4 yapraklı olduğu dönemde yapılır. Fakat tarımda olan gelişmeler nedeniyle, genellikle çapaya ihtiyaç bile duyulmaz. Yabani otlardan korunmak amacıyla ilaçlama yapılabilir. Ekim sırasında tarlaya atılan ilaçlar bu sorunu çözümler. Sulamada fasulye ekiminde önemlidir. Yapraklar kurumaya başladığı zaman ilk sulama yapılmalıdır. Ancak arazide su birikintisi olmamalıdır.

Fasulye ekiminde hasat

Fasulye hasadı yaprakların kurumaya başladığı zaman başlatılır. Genellikle elle yapılan hasat sonrası, bir hafta kadar bekletilen ürünler, patoza vurulur. Sıcaklık 15-20 derece arası olursa, fasulye ekiminde hasat daha yüksek olur.
" } ] }