{ "title": "Fasulye Ekimi", "image": "https://www.fasulye.gen.tr/images/fasulye-ekimi.jpg", "date": "20.01.2024 07:58:11", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm dünyada baklagil yetiştiriciliğinde fasulye %35'lik bir orana sahiptir. Ülkemizde fasulye ekiminde dünyada ilk on arasındadır. Özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde fasulye ekimi önemli bir seviyededir. İyi bir protein kaynağı olduğundan, fasulye toplumda çok tüketilir. Ayrıca fasulyenin dermason, çalı, horoz, şeker, barbunya gibi türleri de vardır. Fasulye ayrıca yarı sarıcı, bodur ve tam sarıcı gibi büyüme şekillerine göre sınıflandırılır. Eğer fasulye ekiminde iklim koşulları sağlanamazsa, üründe çok zarar edilir. İlkbaharda geç dönemde, sonbaharda erken dönemde oluşan donlardan olumsuz etkilenen bir bitkidir. Fasulye çimlenmek ve gelişmek için, sıcaklığa ihtiyacı olan, rüzgâr istemeyen bir bitkidir. Bu yüzden fasulye ekiminde çimlenme döneminde sıcaklığın fazla olması, çiçeklenme döneminde ise havanın serin geçmesi tercih edilir.