{ "title": "Fasulye Çeşitleri", "image": "https://www.fasulye.gen.tr/images/fasulye-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 23:22:59", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Fasulye Çeşitleri, Fasulye, vitaminli ve oldukça besleyici olduğu kadar hemen hemen her yerde yetişebildiği için birçok kişinin sofrasında yaz ya da kış taze veya kuru şekilde bulunabilen oldukça lezzetli bir besindir. Fasulye hemen hemen birçok bölgede yetişir. Genellikle Mersin ve Antalya gibi kış mevsimi ılıman geçen illerde turfanda fasulye yetiştiriciliği yapılır ve ülkemize ve dış ülkelere satılır. Kuvvetli bir besin kaynağı olan fasulyenin birçok çeşidi vardır:

Sofia fasulye: Erkenci sırık fasulye çeşidi olan Sofia fasulye oldukça çok verimi olan bir fasulye çeşididir. Uzunluğu 23-25 cm arasındadır. Baklaları düz yassıdır. Kılçıksız bir fasulye olan sofia fasulye dikildiği alanlara hemen uyum sağlayıp ürün verir. Taze olarak tüketilir. Bu fasulye çeşidi açık yeşil renkte ve uzun yapılıdır. Mozaik virüsüne karşıda oldukça dayanıklı olan Sofia fasulyenin tohum rengi ise beyazdır.

Gina fasulye: Erkenci bodur ve romano tipinde olan gina fasulyenin baklaları yassıdır. Verimi oldukça yüksektir ve hasadı kolay yapılan bir fasulye çeşididir. Oldukça aranılan bir fasulye çeşidi olan gina fasulyesi fasulye yetiştiriciliği yapılan birçok bölgede en fazla yetiştirilen ve aranılan bir fasulyedir. Bakla uzunlukları 16-18 santim arasında olan gina fasulyesi açık yeşil renginde ve kılçıksızdır. Bu fasulye çeşidi hasat zamanının fazla sürmesinde dahi kalitesini bozmaz. Bazı bölgelere ve yetiştirilme koşullarına göre değişik şekillerde olabilir. Gina fasulyesi genellikle taze tüketilir ancak şoklama ve konserve içinde oldukça uygundur.

Ebro fasulye: Tohum rengi beyaz olan ebro fasulye çeşidinin bakla şekli yassıdır ve 15 ile 17 cm boyundadır. Erkenci bodur çeşidinde olan bu fasulye bazı iklim koşullarına uyum sağlayamaz bu nedenle hasat zamanları oldukça kısadır. Ebro fasulye sıcak ve ılık iklimlerde daha çok ürün verir. Tohum olarak suya oldukça ihtiyaç duyan bir fasulye çeşididir. Ebro fasulye açık yeşil renktedir taze olarak ve konserve de tüketilebilir.

Cyclone fasulye: Açık yeşil renginde baklaları olan bu fasulye çeşidinin baklaları 18-20 cm boyundadır. Cyclone fasulye çeşidinin kılçıksız ve beyaz renkte tohumları vardır. Genellikle yaz ve İlkbahar aylarında ekimi yapılır ve yaklaşık 50 günde olgunlaşır. Cyclone fasulye taze tüketim için uygundur.

Bronco fasulye: Dik şekilde gelişen bu fasulye çeşidinin baklaları oldukça dolgundur ve 18-19 cm uzunluğundadır. Bronco fasulye çeşidinin içerisinde yaklaşık 10 tane beyaz ve parlak renkli tane yer alır. Son yıllarda ülkemizde en çok tercih edilen fasulye çeşididir. Humuslu toprakları seven bu fasulye karık sulama sistemi ile sulanır ve iki üç günde bir hasadı yapılabilmektedir.

Bourgondia fasulye: Çalı tipinde ve sanayi üretiminde uygun olan bu fasulye çeşididir. Orta erkenci ve dik olarak gelişir. Baklalarının uzunluğu 21-22 cm'dir. Orta yeşil renginde olan bu fasulye çeşidinin içinde 10 tane dolgun bakla bulunur. Verimi oldukça yüksek olan bourgondia fasulyenin raf ömrü oldukça uzundur. Bu nedenle ön plana çıkan bir fasulye çeşididir.
" } ] }