{ "title": "Fasulye Bitkisi", "image": "https://www.fasulye.gen.tr/images/fasulye-bitkisi-2529.jpg", "date": "21.01.2024 15:53:49", "author": "şeyda ağtürk", "article": [ { "article": "Fasulye Bitkisi; Fasulye vitamin değeri yüksek bir bitki fasulyede A, B1, B2 ve C vitamini vardır. Baklagillerden olan fasulye Orta Amerika kökenli, olan bu bitki Anadolu ya yaklaşık iki yüz elli yıl önce gelmiştir. Fasulye tek seferlik bir yetiştirmeciliği vardır, tohum ekerek elde edilir fideleri. Ilıman mevsimi sever ne çok sıcağı ne de soğuk sevmez. Fasulye bizim ülkemizde çok sevilen bir sebzedir vazgeçilmezlerimizdendir. Fasulyenin taze olanı da kuru olanı da türklerin için vazgeçilmez yemeklerindendir.

Fasulye Bitkisi Yetiştiriciliği

Nisan ya da mayıs ayları gibi fasulye ekimleri yapılmaya başlar. Tohumlar ekilmeden önce bir gün botunca suda bekletilmesi gerekir. Bu işlem fasulyenin daha çabuk çimlenmesini sağlar. Ekim yapacağınız toprağa yanmış gübre serpin ver ardındın düzeltin. Ekeceğiniz fasulyeleri 3 veya 4 santim derinliğinde toprağın içine ekin, daha sonra fısfıs şeklinde bir sulama yaparak toprağı nemlendirin.

Ekim yapılan günün sıcaklığı da önemlidir toprağın soğuk olması verimi düşürür. Eğer toprak sıcak değilse çimlenme süresi uzar sıcaksa yaklaşık bir hafta içinde çimlenmeye başlayacaktır. Ekim yapıldıktan on beş gün sonra çapa yapın. Fasulye çimlenme aşamasında çok fazla suya ihtiyaç duymuyor. Arada hem toprağın havalanması hem de yabani otların yetişmemesi için çapa yapılması önerilir. Çiçek açmaya başladığı zaman ise sık ama az sulama ister. Fasulyeler yetiştikten sonra her üç dört günde toplanmaya başlanır fasulyeler.

Fasulye Çeşitleri
Yer Fasulyesi; Yerde uzanarak büyür oda üç dört günde bir toplanılırsa hem taze olur hem de daha çok mahsul elde edilir.

Sırık Fasulyesi; İsminden de anladığınız gibi sırığa sarılır yukarı doğru boylu boyunca uzar. Fasulyeler yine üç dört günde bir toplanılır fasulyeleri toplarken yukarı doğru çekerek kopartmak gerekir bitkini zara görmemesi için.
" } ] }