{ "title": "Çömlekte Kuru Fasulye", "image": "https://www.fasulye.gen.tr/images/comlekte-kuru-fasulye.jpg", "date": "21.01.2024 09:34:28", "author": "sebahat coşgun", "article": [ { "article": "Çömlekte kuru fasulye, Kuru fasulye Türk mutfağının en sevilen yemekleri arasındadır. Küçük büyük herkes tarafından beğenilerek tüketilir. Kuru fasulye lezzetli olmasının yanı sıra ete eş değer besin değeri taşıması ile de et tüketemeyenlerin bol miktarda tüketmesi gereken bir besindir. Kuru fasulye pişirmenin birçok farklı yolu vardır ama çömlekte kuru fasulyenin lezzeti inanın bambaşkadır. Mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Kolay gelsin.

Çömlekte Kuru Fasulye Malzemeleri
Çömlekte Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?

İlk olarak kuru fasulyeyi ılık su ile akşamdan ıslatıyoruz. Daha sonra suyunu süzüp üzerine sıcak su ekleyip, en az 10 dakika haşlıyoruz. Ardından ocağın altını kapatıp bu suyun içinde de en az yarın saat fasulyenin iyice kabarmasını sağlıyoruz. Yalnız fasulyenin üzerinden suyun yukarıda olmasına dikkat edin. Suyun temas etmediği fasulyeler daha geç pişecektir. Bu sürenin sonunda fasulyenin suyunu süzüp sudan geçiriyoruz.

Çömleği ocağın üzerine alıyoruz. Üzerine sıvı yağı ve margarini ekliyoruz. Yağ bir miktar kızardıktan sonra üzerine kuzu etini ilave edip en az on dakika kavuruyoruz. Bu arada kuru soğanı ve yeşil biberi yemeklik doğruyoruz. Kavrulan etin üzerine ilave edip, kuru soğan diriliğini kaybedinceye kadar kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra domates salçasını ve biber salçasını ilave edip bir iki çevirim daha kavuruyoruz. Üzerine kuru fasulyeyi ekliyoruz. Birkaç dakika karıştırmak sureti ile fasulyeyi de kavuruyoruz. Daha sonra tuzunu, sarımsağı ve baharatlarını ilave edip fasulyelerin üzerinden iki parmak aşacak kadar kaynar su ilave ediyoruz. Çömleğin ağzını muhafazalı bir kapak ile kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.

Her fasulyenin kendi cinsine göre bir pişme süresi olduğu için fasulyeler pişinceye kadar ocaktan almıyoruz. Fasulyenin pişme süresi uzadıkça yemeğin suyu azalacaktır. Fazla aşırıya kaçmadan gerek gördükçe sıcak su ilavesi yapabilirsiniz. Kuru fasulyeyi piştikten en az yarım saat sonra servis ederseniz çok daha özlü ve lezzetli olacaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }