{ "title": "Çalı Fasulyesi", "image": "https://www.fasulye.gen.tr/images/cali-fasulyesi.jpg", "date": "23.01.2024 04:16:45", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Çalı Fasulyesi, Yeşil yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar. Çalı şeklinde ya da sarmaşık bir şekilde büyüyebilir. Çalı fasulyeleri düz, yuvarlak ya da kıvrık şeklinde yetişebilir ve uzunlukları yaklaşık olarak 5 ile 15 santim arasında değişebilir. Çoğunlukla yeşil renkte olan çalı fasulyesi soğuğa oldukça dayanıklıdır ve hemen hemen her çeşit toprakta yetişebilir. Dünyanın her yerinde oldukça fazla tüketilen, ülkemizde ve birçok ülkede tarımı yapılan bir sebzedir.

Çalı fasulyesinin yaklaşık 80 adet çeşidi bulunmaktadır ve tohumdan yetişen bir bitkidir. Sağlığa birçok faydası olan çalı fasulyesi, taze olarak ya da tohumların çıkarılarak tüketilebilir. Kurutulmuş halinin ise barbunya, şeker, börülce gibi çeşitleri vardır.

Çalı fasulyesinin sağlığa faydaları nelerdir?
Çalı fasulyesi besin değeri

Yaklaşık 100 gram çalı fasulyesi;
Ortalama olarak 25-103 kalori, 0 kolesterol, 0,2 gram yağ, 0,6-2,5 mgr demir, 1,6-8,4 gr protein, 4 mgr sodyum, 1 mgr çinko, 37 mgr fosfor, 1-6,7 gram lif, 37-50 mgr kalsiyum, 0,07 mgr B1 vitamini, 42 mcgr folik asit, 12 mgr C vitamini içerir.

Aynı zamanda göz sağlığına oldukça faydalı, vücut direncini de artıran çalı fasulyesi müthiş lezzetli olan bir sebzedir.

Çalı fasulyesinin pişmesi biraz uzun sürebilir. Ancak bildiğimiz taze fasulyeden çok ama çok daha lezzetli olan bir sebzedir. Özellikle de zeytinyağı ile pişirildiğinde bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez bir yemeği haline gelir ve Türk mutfağının vazgeçilmez sebzelerindendir. Özellikle de kilo problemi olan kişiler, çalı fasulyesini kalorisi oldukça düşük bir sebze olması nedeniyle tercih etmelidir.
" } ] }