Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye Çeşitleri

Kuru Fasulye çeşitleri, Fasulye; Baklagiller familyasında sayılan, phasolus cinsi, ana vatanı orta Amerika olan, toprağa tohum ekilerek ürün alınan, ılıman iklimi seven aşırı sıcak ve düşük ısılarda zarar gören çok narin, tek yıllık otsu bir bitki türüdür. Gövde yapısı boğumlu olan, tüylü ve yeşil renkli bileşik yapraklıdır. Yaprak köklerinin hemen yakınında salkımlar halinde çıkan kelebek biçimdeki çiçekler mor, pembe veya beyaz renklerdedir. Dik çalı şeklinde ve sarmaşık özellikte iki türü bulunmaktadır. Sebzeleri düz, yuvarlak, yassı ya da kıvrımlı biçimde, boyları 5-15 santim arasında değişebilmektedir.

Kuru fasulye ise bitkinin sebzesi içindeki çekirdek tanelerinin kurutulması sonucu elde edilmektedir. Dünya genelinde 80'e yakın kuru fasulye çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde ise yetiştirilen bodur fasulye çeşitleri içinde Türk Standartlar Enstitüsü tarafından yapılan biçim, şekil, tip, yapı gibi özellikleri ve bunun yanında pazar durumu'da dahil dikkate alınmak kaydıyla araştırmalarında, kuru fasulye çeşidini 10 isme ayırmışlardır. Bunları Tombul, Horoz, Çalı, Selanik, Dermason Şeker, Battal, Bomba, Barbunya ve Sıra şeklinde adlandırılmışlardır. TSE uzmanları tarafından yapılan açıklamalar, fasulyenin başta fiziksel özellikleri olmak üzere birçok özellik açısından birbirinden farklı niteliklere sahip olduğunu belirterek son yıllarda kuru fasulye çeşitlerinin yerli üretimi yetersiz olduğundan. Polonya, Arjantin, Kırgızistan, Ukrayna ve İran gibi ülkelerden ithalat yapılarak iç piyasaya sürüldüğünü ve bunlar üzerinden de tohum araştırması yaptıklarını açıklamışlardır.

Kuru Fasulye çeşitleri


Tombul; bu çeşide giren kuru fasulyelerBeyaz renkte olup, oval şekilli genelde taneleri küçük olmaktadır.

Çalı; Beyaz renkte, taneleri tombul kuru fasulyeye göre biraz daha büyük fiziki yapısı böbrek biçimindedir.

Horoz; bu çeşide giren kuru fasulyeler uzunca silindirik şekilli, beyaz renkte ve genellikle orta büyüklükte tanelidir.

Selanik; bu tip kuru fasulyeler ise beyaz renkte, taneleri yassı biçimde, büyük taneli olan, uç kısımları yuvarlaktır.

Dermason; Dolgunca yassı olan bu kuru fasulye çeşidi, beyaz renkte, çok iri taneleri olan, bir ucu yuvarlak diğer uçları yuvarlak yapıdadır.

Şeker; Taneleri iri, beyaz renkte, fiziki şekli yuvarlıktır.

Battal; Fiziki yapısı böbrek şekline benzeyen bu kuru fasulye çeşidi beyaz renkte olup ovalimsi yassı biçimde ve büyük tanelidir.

Bomba; Beyaz renkte, taneleri çok iri (Battal), fiziki yapısı ovalimsi şişkin biçimindedir.

Barbunya; Bej rengindeki zemin üzerine kırmızı çizgili veya Alacalı, benekli renkte, taneleri iri, fiziki şekli yuvarlağa yakın oval biçimdedir.

Sıra; Taneleri küçük, beyaz renkte olup, fiziki yapısı yassı şeklinde bir uçları düz diğer ucu yuvarlak biçimdedir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 04:21:56
Kuru Fasulye Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kuru Fasulye Çeşitleri Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Kuru Fasulye Çeşitleri"
Geçen gün lokantada yediğim kuru fasulyenin tadına doyamadım. Ben de evde kuru fasulye yapmaya karar verdim. Herzamanki gibi yemeğimi yaptım ancak lokantada yediğim kuru fasulyenin yanından bile geçmiyordu. Lokantaya uğrayıp acaba fasulyenin bu lezzet sırını sordum bana dermason fasulye kullandıklarını söylediler. İlk defa duydum. Acaba kaç çeşit kuru fasulye vardır.
Özlem . 04.11.2018 21:09:21
CEVAP YAZ
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Kuru fasulye nasıl ıslatılır, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye, damaklarda güzel bir tat bırakmasıyla beraber tam bir besin deposudur. Erkeklerin kalbine giden yol mideden geçer sözünü, erkeklerin kalbine giden yolun kur...
Fasulye Çeşitleri
Fasulye Çeşitleri
Fasulye Çeşitleri, Fasulye, vitaminli ve oldukça besleyici olduğu kadar hemen hemen her yerde yetişebildiği için birçok kişinin sofrasında yaz ya da kış taze veya kuru şekilde bulunabilen oldukça lezzetli bir besindir. Fasulye hemen hemen birçok bölg...
Patatesli Taze Fasulye
Patatesli Taze Fasulye
Patatesli taze fasulye, Sebze yemekleri yaz aylarının vazgeçilmezidir. Özellikle taze fasulye yaz aylarında olmazsa olmaz bir yemektir. Yaz aylarının sıcak günlerinde ağır ve etli yemekler yerine zeytinyağlı sebze yemekleri birçok kişinin tercihidir....
Fasulye Yetiştiriciliği
Fasulye Yetiştiriciliği
Fasulye Yetiştiriciliği, Fasulye, baklagiller familyasında besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Tek yıllık bir bitkidir. Toprağa tohum ekilerek yetiştirilir.Toprak ve İklim Şartları: Fasulye, toprak istekleri bakımından seçici olmayan bir bitkid...
Konserve Kuru Fasulye
Konserve Kuru Fasulye
Konserve Kuru Fasulye; Kuru fasulye konservesi genellikle, öğrenci, çalışan ya da ev hanımı olan bütün herkesin kolay bir şekilde yapabileceği, pratik bir yemektir. Ansızın olan misafir baskınları için, konserve kuru fasulye yemeği çok çabuk bir şeki...
Fasulye Ekimi
Fasulye Ekimi
Fasulye ekimi, tarım alanında yetiştirilen bitkiler alanında oldukça eski bir geçmişi olan fasulye ülkemizde de yaygın şekilde yetiştirilen bir üründür. Tüm dünyada baklagil yetiştiriciliğinde fasulye %35'lik bir orana sahiptir. Ülkemizde fasulye eki...
Meksika Fasulyesi
Meksika Fasulyesi
Meksika Fasulyesi, Meksika fasulyesi ülkemizde fazla bilinmemekle birlikte çok güçlü antioksidan içeren bir bitkidir. Meksika fasulyesi diğer fasulyelere kıyasla antioksidan içerdiği bilinmektedir. İçeriğindeki magnezyum oranının çok yüksek olması ne...
Kırmızı Fasulye
Kırmızı Fasulye
Kırmızı fasulye, baklagiller familyasına aittir ve genelde kırmızı renkte yetişir. Tıpkı böbrek şeklinde olan kırmızı fasulye, birçok vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahiptir. Et yemeyenler tarafından sıkça tüketilen kırmızı fasulyeni...
Islatmadan Kuru Fasulye
Islatmadan Kuru Fasulye
Islatmadan kuru fasulye: Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Gazlı bir baklagil türüdür. Etli, etsiz, pastırmalı veya sucuklu olarak yapılan salçalı sulu bir yemektir. Lif ve besleyici değeri bakımından oldukça zengindir. Kuru fasulye...
Güveçte Taze Fasulye
Güveçte Taze Fasulye
Güveçte taze fasulye: Fasulye, her mevsimde bolca tüketilen bir sebzedir. Kurusu ve tazesi her mevsimde bulunabilir. Yaz aylarının en hafif yemeklerinden biri de taze fasulyedir. Diyet listelerinde de yer alan fasulye, sağlık açısından da oldukça zen...
Fasulye Ağacı
Fasulye Ağacı
Fasulye Ağacı, bu ağaç türü, boğumlu bir gövde yapısına sahiptir. Fasulye ağacının boğumlu olan gövdesinde tüylü tüylü, aynı zamanda da yeşil renkte birleşik yapraklar bulunmaktadır. Bu ağacın yapraklarından çıkmakta olan çiçekler yer alır ve bu çiçe...
Tavuklu Taze Fasulye
Tavuklu Taze Fasulye
Tavuklu taze fasulye, Fasulye kış aylarında daha çok sevilerek tüketilen besin değeri yüksek lezzetli besinlerdendir. İsteğe göre yeşil fasulye veya kuru fasulye olarak da tüketilebilir. Taze fasulyenin taneleri yapılışı, lezzeti ve besin değeri kuru...

 

Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Patatesli Taze Fasulye
Fasulye Yetiştiriciliği
Konserve Kuru Fasulye
Fasulye Ekimi
Meksika Fasulyesi
Kırmızı Fasulye
Islatmadan Kuru Fasulye
Güveçte Taze Fasulye
Fasulye Ağacı
Tavuklu Taze Fasulye
Fırında Taze Fasulye
Fırında Kuru Fasulye
İspir Fasulyesi
Çalı Fasulyesi
Pamukta Fasulye
Soya Fasulyesi Yemeği
Fasulye Unu
Kemikli Etli Kuru Fasulye
Kurutulmuş Yeşil Fasulye Kavurması
Fasulye Tohumu
Zeytinyağlı Taze Fasulye Kalori
1 Porsiyon Kuru Fasulye Kaç Kalori?
Kuru Fasulye Pilav
Haşlanmış Fasulye
Kuru Fasulye Tatlısı
Kuru Fasulye Besin Değeri
Çömlekte Kuru Fasulye
Popüler İçerik
Fırında Taze Fasulye
Fırında Taze Fasulye
Fırında Taze Fasulye, değişik yemekler yapmak isteyen ve sürekli aynı tarifi uygulamak istemeyen ev hanımlarının seveceği bir tariftir. Bu yöntemle ka...
Fırında Kuru Fasulye
Fırında Kuru Fasulye
Fırında kuru fasulye, sevilen yemek tariflerinden biridir. Özellikle büyük restoranlar genelde fırında yapmayı tercih eder. Çünkü bu şekilde çok daha ...
İspir Fasulyesi
İspir Fasulyesi
İspir Fasulyesi, Erzurum’un Karadeniz’e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erk...
Çalı Fasulyesi
Çalı Fasulyesi
Çalı Fasulyesi, Yeşil  yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar.  Çalı şe...
Pamukta Fasulye
Pamukta Fasulye
Pamukta fasulye, ilkokul zamanlarında hepimiz pamukta fasulye yapmışızdır. Fen bilgisi dersinde bitkilerin nasıl çimlendiğini gözlemlememiz amacıyla...
Soya Fasulyesi Yemeği
Soya Fasulyesi Yemeği
Soya Fasulyesi Yemeği, mucize bir bitki olan soya fasulyesi insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Soya fasulyesi bitkisini ilk önce Çinliler ke...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kuru Fasulye Nasıl Islatılır
Fasulye Çeşitleri
Kuru Fasulye Çeşitleri
Patatesli Taze Fasulye
Fasulye Yetiştiriciliği
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024